Nye funksjoner i billigkompakt

Skjønt, nye funksjoner og nye funksjoner. Det er ikke snakk om revolusjonerende funksjoner her, tatt i betraktning av at vi sliter hardt med å finne noen vesentlige forbedringer over "gamle" PowerShot A480 rent fysisk.

I produktguiden kan du sammenligne Canon PowerShot A490 og A495 med forgjengeren A480. Finner du noen forskjeller? Ikke vi heller.

LITT har imidlertid de nye modellene å skilte med som A480 ikke kan påberope seg. Begge to får som nevnt, foruten en litt finpusset ytre design, noen nye funksjoner. Det dreier seg hovedsaklig om en funksjon Canon kaller Smart Auto, som kan automatisk velge mellom kameraets motivprogrammer (A490 har 13 mens A495 får 18) og benytte det som passer det aktuelle motivet best. Sammen med ansiktsgjenkjenningen som også forgjengeren hadde kan det gjøre de nye modellene til rimelige og greie inngangsporter til fotohobbyen for de små, men her er stort sett alt smart og valgt av kameraet selv, så ikke forvent den helt store læringen før poden får noe mer avansert mellom hendene.

Som inspirasjonsskaper kan imidlertid de nye billigmodellene i Canons PowerShot-serie gjøre susen. De resterende nye funksjonene dreier seg nemlig også om å få ting gjort på enklest mulig måte, som nok er tanken bak å skape et kamera for denne målgruppen. A490 og A495 kan nemlig også velge ISO-verdi automatisk, redusere blitsstyrken automatisk dersom man fotograferer noe som er ekstra nært eller reflekterer spesielt mye lys, fjerne røde øyne fra bildene i etterkant.

På enkleste måte kjennetegner også de resterende nyhetene på disse kameraene, som den innebygde funksjonen for opplasting av videoopptak til YouTube, og A495s funksjon for ansiktsbestemt selvutløser. Sistnevnte er for øvrig både praktisk og enkel, og egentlig en helt naturlig følge av ansiktsgjenkjenningsteknologien. Når kameraet merker at det er kommet et ekstra ansikt i bildet, venter det to sekunder og tar så bilde automatisk. Praktisk for gruppebilder man vil være med på selv.

Begge de to noe kameraene får støtte for SDXD-kort, noe som vel må ses på som ikke bare overkill men også en dårlig ide å fylle opp før man laster over til datamaskinen. Fyller man opp et slikt kort vil man miste ikke bare hundrevis men mange tusener av bilder dersom minnekortet dør og man har slurvet med sikkerhetskopieringen. Desverre har for øvrig begge kameraene, som i likhet med forgjengeren benytter AA-batterier, en lavere batterikapasitet enn A480 hadde. 400 bilder klarer de på et sett ferske NiMH-batterier (A480 klarte 470), som for øvrig må kjøpes i tillegg, eller 150 bilder på et sett alkaliske batterier, som følger med.

Canon PowerShot A490 blir kun tilgjengelig i sølv utførelse og vil være i salg i løpet av januar. Det får en veiledende pris på kr 1049,-.
Canon PowerShot A495 blir tilgjengelig i sølv, rødt og blått, og vil havne i butikkene i løpet av februar, til en veiledende pris på kr 1399,-.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen