Nye USB 4 gir mulighetene de få har i dag til alle
(Foto: Masaru Kamikura / Flickr.com)

Nye USB 4 gir mulighetene de få har i dag til alle

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Bare dager etter at organisasjonen som står bak USB-standarden varslet tidenes mest forvirrende navneendring for USB 3.2-spesifikasjonen er USB 4 er på vei. 

Den nye tilkoblingsstandarden er en direkte etterfølger til USB 3.2 Gen 2x2 (tidligere USB 3.2).

Dobbelt så høy overføringshastighet

Av nyheter meldes det om en dobling av overføringshastigheten, fra 20 Gbit/s til 40 Gbit/s.

Spesifikasjon Navn Hastighet Port-type
USB 3.0 USB 3.2 Gen 1 5 Gbit/s USB-A og USB-C
USB 3.1 USB 3.2 Gen 2 10 Gbit/s USB-A og USB-C
USB 3.2 USB 3.2 Gen 2x2 20 Gbit/s USB-C
USB 4 Ikke bestemt 40 Gbit/s USB-C
Thunderbolt 3 Thunderbolt 3 40 Gbit/s USB-C

Dette er nøyaktig samme hastighet som tilbys av den til nå konkurrerende og proprietære Thunderbolt 3-standarden som Intel står bak. Det er imidlertid ikke helt tilfeldig, ettersom nye USB 4 er basert på Thunderbolt 3, som nylig ble åpnet opp for fri bruk av alle som ønsker det.

Som en konsekvens av at den er bygget på samme teknologi vil USB 4 kunne tilby nøyaktig samme funksjoner som dagens Thunderbolt 3. Vi nevner lynrask overføring av data, inntil 100 watt strøm for drifting av skjermer eller lading av enheter samt tilkobling av skjermer, eksterne grafikkort og nettverk. 

Kommer til «alle» enheter

Når USB 4 implementeres i de første enhetene om et par år fra nå vil det gi alle mulighetene dagens enheter med Thunderbolt 3 har i dag. Men hva er poenget med å vente dersom dette allerede er tilgjengelig, spør du?

Vel, mens Intel krever betalt av produsenter som ønsker å bruke Thunderbolt 3-standarden, vil USB 4 være gratis å bruke. Det vil gi billige enheter muligheter som stort sett er forbeholdt maskiner til 8-9000 kroner og oppover i dag. 

Kan bli kaos, selv med «like» standarder

Det er likevel verdt å gjøre et poeng av at dette er i teorien, for der Thunderbolt 3 er en lukket standard med strenge krav til funksjoner blir det opp til hver USB 4-produsent hvilke funksjoner de bygger inn i kontrolleren som sendes ut til PC-produsenter og andre. Det eneste som alltid vil ligge fast er hastigheten.

USB Implementers Forum har varslet at de vil se på muligheten for å stille visse minimumskrav til produsenter for å sikre at alle enheter med USB 4 støtter gitte funksjoner. Problemet er at USB-standarden er åpen og listen over USB 4-produsenter enorm stor. Det er dermed lite trolig at en en anbefaling eller godkjenning fra USB-IF vil gjøre noen forskjell.

USB 4 er bare et foreløpig navn, og om vi skal ta navnegivningen for dagens USB-standarder som et hint vil trolig det endelige navnet bli nokså forvirrende. Dette får vi imidlertid ikke svar på før til høsten, da hele USB 4-spesifikasjonen legges ut.

Nye USB 4 er godt nytt for spillere:
Kan gi bærbare superkrefter med denne boksen» 

(Kilde: The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen