Nye Ubuntu 12.04 skal holde i fem år

Nye Ubuntu 12.04 skal holde i fem år

Precise Pangolin er straks ute av beta.

Ubuntu er uten tvil en av de mest populære Linux-distroene der ute, og i morgen kommer neste hovedversjon av operativsystemet. Det har fått versjonsnummer 12.04 og tilnavnet Precise Pangolin.

For ordens skyld nevner vi at pangoliner er en type maursluker med hudproblemer.

LTS-utgave

Precise Pangolin er en såkalt LTS-utgave av Ubuntu. Dette står for Long Term Support, og disse utgavene slippes kun annethvert år. Det spesielle her er at du får aktuelle patcher og sikkerhetsoppdateringer i hele fem år fra slippdato. For ikke-LTS-versjoner er dette garantert kun i 18 måneder.

Videre har LTS-utgavene et visst fokus på støtte for nyere maskinvare og blir testet ekstra godt før de slippes. Dette gjør de mer attraktive for bedrifter, som jo helst vil ha noe stabilt til servere og skrivebordsmiljøene.

Ettersom tyngden i Ubuntu 12.04 ligger på stabilitet og kompatibilitet, er heller ikke målet å dytte inn så mye ny funksjonalitet. De store nyhetene uteblir altså, men noen forandringer blir det jo.

Innen programmer har Rhythmbox, med musikkbutikken Ubuntu One, nå tatt over som standard musikkspiller. Kontorpakken LibreOffice er blitt oppdatert.

I tillegg til noe annet småsnacks er det videre lagt til en type hurtigsøk kalt "HUD", som skal virke på tvers av applikasjoner og menyer. Se skjermbildet under.

Les mer: Nye Ubuntu vil kvitte seg helt med menyer

Ubuntu 12.04 LTS slippes i morgen og er gratis. Har du en relativt ny versjon av Ubuntu fra før er det mulig å oppgradere direkte – en helt fersk installasjon er ikke nødvendig.

Kilde: Ubuntu.com

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen