Nye TV-er får filmmodus som slår  av  «bildeforbedringer»
(Foto: Niklas Plikk, Tek.no)

Nye TV-er får filmmodus som slår av «bildeforbedringer»


I fjor gikk en rekke profilerte Hollywood-kjendiser og regissører hardt ut mot en innstilling de fleste har på sin TV. Innstillingen har mange navn, men kalles populært for «såpeopera-effekten» av ekspertene. 

Nå har oppropet deres blitt lyttet til av ingen ringere enn UHD Alliance, et konsortium bestående av filmstudioer og TV-produsenter, som arbeider for å standardisere innhold som produseres i 4K-oppløsning og HDR-fargerom.

Får ny «Filmprodusent-modus»

UHD Alliance bekrefter at de nå har utviklet en ny «Filmprodusent-modus». For denne har de mottatt innspill fra over 400 regissører, som Martin Scorsese og Christopher Nolan.

Den nye modusen skal kunne aktiveres med et tastetrykk i menyen og vil ikke gi TV-en din nye muligheter, men skal være en mer effektiv måte å overstyre TV-produsentens standard bildeinnstillinger, som mange filmpurister vil til livs.

Eller bare en ny funksjon får å slå av funksjoner, som andre kanskje vil si.

Hovedskurken som skal ryddes av banen med den nye modusen er den nevnte såpeoperaeffekten, men UHD Alliance melder også at de kan bruke modusen for å tvinge TV-en til å vise deg innholdet du ser på med korrekt skjermforhold og fargekoding. Målet er ifølge dem selv å presentere innholdet slik regissøren ønsket at det skulle konsumeres. 

Blant de kjente TV-produsentene som vil støtte filmprodusent-modusen i sine kommende TV-er finner vi både Panasonic og LG, men flere kan selvsagt hive seg på etter hvert. På innholdssiden finner vi Amazon Prime, Warner Bros og Universal som allerede har sagt de vil bruke modusen. 

Dersom TV-en din har modusen kan du i fremtiden oppleve at den aktiveres automatisk dersom du ser på støttet innhold som strømmes eller vises via en Blu Ray-spiller.

Gir feil bilde

For å forhindre bevegelsesuskarphet, såkalt motion blur, legger moderne TV-er rett og slett inn flere bilder i sekvensen. De fleste filmer viser deg bare 24 bilder i sekundet, men med «motion smoothing» aktivert legger TV-en inn flere bilder. Hvordan den kalkulerer disse mellombildene, og hvor mange det er, varierer fra produsent til produsent. I mange tilfeller kan det være at du får presentert 60 bilder i sekundet, fremfor de tiltenkte 24.

Dette kan være nyttig under sportssendinger hvor det blir lettere å følge med på bevegelsen til små elementer, som en fotball eller en hockeypuck, men slår dårlig ut på andre sendinger og i nøye orkestrerte filmscener som de to Hollywood-personlighetene selvsagt brenner for.

Teknologien har vært i hardt vær tidligere, og regissøren av den siste Star Wars-filmen har kalt teknologien for «flytende diaré». Om du vil at TV-en din skal gjenskape bilder og film på en mest mulig realistisk måte har McQuarrie og Cruise følgende beskjed:

– Slå av Motion Smoothing!

Dette vil la deg oppleve filmen slik regissøren har laget den, forteller McQuarrie.

Slik slår du av såpeopera-effekten

Uheldigvis liker TV-produsentene å gjemme denne innstillingen dypt nede i menyene sine, og alle opererer med ulike navn på innstillingen. Det varierer også fra TV til TV, og fra årsmodell fra årsmodell, men under har vi satt sammen en liten hjelpeliste som tar for seg de mest kjente produsentene.

LG: Slå av «MEMC» som du finner i en undermeny av bildeinnstillingene kalt «TruMotion».

Sony: Slå av «Motionflow». Det varierer veldig hvor i menyen denne innstillingen skjuler seg, men stort sett finner du det under "bildeinnstillinger" og deretter en egen undermeny kalt «Motion». 

Samsung: Slå av «Auto Motion Plus» som du finner under «Bildeinnstillinger». Kanskje står det «Auto Motion Plus 240 Hz» i menyen.

Er du fortsatt ikke fornøyd med bildekvaliteten? 
Slik stiller du inn TV-en din riktig på fem minutter »

(Kilde: Ars Technica)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen