Den største nyheten er luken på toppen av konsollen.

Test Nye Playstation 3 Slim

Den største nyheten er luken på toppen av konsollen. (Bilde: Niklas Plikk, Hardware.no)

Slik er nye Playstation 3

Ja, den er mindre, men hva ellers er nytt?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Spillkonsoller som kobles til TV-en er ikke hverdagsmat her på Hardware.no. Vi skriver som oftest om PC-komponenter, programvare og bærbare datamaskiner, men også om TV-er og mediabokser. De siste årene har spillkonsoller som Xbox 360 og Playstation 3 blitt stadig viktigere konkurrenter å regne med i mediaboks-segmentet. Playstation 3 kan tross alt spille av Blu-ray-filmer og en rekke video- og musikkformater fra både minnekort og over nettverket ditt.

Dermed havner den i samme kategori som for eksempel Apple TV eller Boxee Box.

Den nye versjonen er omtrent én centimeter lavere enn forgjengeren.
Den nye versjonen er omtrent én centimeter lavere enn forgjengeren.

I dag på testbenken har vi den nyeste versjonen av Sony Playstation 3, som nå har kommet i sin tredje iterasjon. Akkurat som forgjengeren heter den nyeste utgaven «Playstation 3 Slim», og er som navnet tilsier enda "slimmere" enn de forrige utgavene.

Ny design

I tillegg til å være tynnere, altså lavere, enn den forrige Slim-utgaven, har den også fått en ny design. Sony satser fortsatt på den ovale formen, og plast er fortsatt det foretrukne materialet. Deler av konsollen har imidlertid fått tilbake den originale pianolakken, mens den midtre delen har fått en matt, og litt ru, overflate.

Luken på toppen kan enten åpnes manuelt, eller ved å trykke på en knapp. .
Luken på toppen kan enten åpnes manuelt, eller ved å trykke på en knapp. .Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

I den nye Slim-versjonen mater du ikke lenger inn spillene i et hull på framsiden, og ser Blu-ray-platen forsvinne inn i maskinen. Nå sklir du i stedet et lokk på toppen av konsollen til siden, og legger platen din ned selv. Du må dytte platen godt ned på festet, akkurat som på en bærbar datamaskin, slik at den ikke ligger løst. Lokket kan du skyve på selv, eller åpne med en knapp på framsiden av konsollen.

USB-kontaktene på framsiden er inntakte. .
USB-kontaktene på framsiden er inntakte. .
Ingenting nytt på baksiden heller.
Ingenting nytt på baksiden heller.

Samme maskinvare

Rent teknisk sett er det lite som skiller den nye Playstation 3 Slim fra forgjengerne. Det er fortsatt bare to USB-utganger på framsiden, og ingenting har verken forsvunnet eller blitt lagt til på baksiden. Her finner du fortsatt den samme HDMI-utgangen, den optiske lydutgangen, scart-pluggen for de uheldige HD-løse menneskene, ethernet-hullet og selvfølgelig strømkontakten.

På innsiden har imidlertid Sony gjort en liten endring, og økt harddiskkapasiteten fra 320 GB til 500 GB. Sånt liker vi!

Som med tidligere utgaver følger det fortsatt ikke med noen HDMI-kabel, men dette er kanskje noe de fleste har liggende rundt i huset uansett.

La oss koble til maskinen, og se hva som skjer. Bli med over på neste side, så tar vi for oss støy, programvare og harddiskbytte.

Det er ikke mange kabler som trengs å kobles til Playstation 3 Slim før den er klar for spilling, slik vi har blitt vant til med dagens spillkonsoller.

Så fort konsollen er satt på TV-hyllen er det bare en HDMI-kabel og en strømkabel som trengs for å koble den til, og den starter etter bare et par sekunder.

Den nye Playstation 3 Slim er 25 prosent mindre enn den forrige Slim-utgaven.
Den nye Playstation 3 Slim er 25 prosent mindre enn den forrige Slim-utgaven.

Ingen overraskelser

Den nye Playstation 3 Slim følger i forgjengerens fotspor med fysiske knapper for å åpne disk-luken og for å skru av og på konsollen. Knappene befinner seg nå et stykke ifra hverandre på framsiden, og er mer skjult enn tidligere. Små indikatorlys ved siden av hver knapp gjør dem imidlertid enkle å finne.

Menyene er de samme.
Menyene er de samme.Foto: PSU.com

Så fort konsollen er skrudd på blir vi møtt av den samme gamle XMB-menyen Sony har brukt i det som føles ut som en evighet. Haugevis av ikoner er listet opp ved siden av hverandre, og du kan som vanlig bla deg frem og tilbake mellom de ulike kategoriene. Det er rett og slett akkurat den samme programvaren som tidligere utgaver av Playstation 3, og vi har ikke tenkt å dvele så mye på dette punktet. Menyene fungerer, du vet hvordan de fungerer, og ingenting har endret seg.

Derfor setter vi igang og heller fyrer opp et spill. Så fort vi trykker på mateknappen flyr lokket på toppen av konsollen opp, og trykker fast den nye Borderlands 2-platen i konsollen, og lukker lokket igjen. Etter et par sekunder blir spillet gjenkjent, og vi blir kastet inn i Pandoras mystiske verden.

Alt fungerer akkurat som forventet, og vi blir ikke møtt av noen spennende overraskelser. Så, hvor kan vi finne en forskjell?

Bråker mer enn forgjengeren

Vi setter konsollen inn i vår lydtette testbenk, og måler støynivået til konsollen. Endelig fant vi noe å sette fingeren på.

Den nye Playstation-versjonen bråker litt mer enn forgjengeren.
Den nye Playstation-versjonen bråker litt mer enn forgjengeren.

Her ser vi at den nye iterasjonen av Playstation 3 faktisk bråker mer enn forgjengeren. Antageligvis skylder dette den nye designen, som rett og slett ikke har så mange deler som dekker for det opptiske drevet. Det er ganske merkbart når platen begynner å spinne, og du vil absolutt høre konsollen hvis du ser på en stille film, eller sitter i menyene på et spill.

Den høyeste lyden vi klarte å registrere i vår lille testperiode lå i overkant av 40 desibel, noe som kan sammenlignes med et gjennomsnittlig ventilasjonsanlegg. Ikke irriterende, men definitivt hørbart, og muligens plagsomt for sarte ører. Vi liker imidlertid å peise på med litt skikkelig lyd, og da var aldri støyen verken merkbar, hørbar eller irriterende.

Lett å bytte harddisk

Selv om spillkonsoller generelt ikke har så mange komponenter du kan bytte, har Sony i hvert fall gjort det enkelt å bytte harddisken. Det var ikke akkurat hjernekirurgi i forrige utgave av konsollen heller, men nå har det blitt enda enklere.

Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Alt vi trenger å gjøre er å sette konsollen på høykant, med det optiske drevet på den øverste siden. Et lite dytt på sidepanelet gjør at den løsner, og avslører harddiskfestet under.

Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Så er det bare å ta tak i den nærmeste skrutrekkeren, ta ut skruen, og dra ut harddisken ved hjelp av det hendige lille håndtaket skruen satt fast i. For å bytte harddisken er det bare å skru av de fire skruene den er festet med, og sette inn din egen. Sony har satt inn en 7,5-millimeters harddisk, altså samme størrelse du vanligvis finner i bærbare datamskiner, men du kan også få plass til en vanlig 9-millimeters harddisk hvis du heller vil ha det.

Følg med over til siste side for å lese våre konkluderende setninger om Sonys nyeste Playstation-utgave.

Sonys nye Playstation 3 Slim er tynnere, smalere og lettere enn forgjengeren. Sony har skrelt vekk mye overflødig plast og krympet maskinvaren til å passe i et mindre kabinett, og resultatet er en liten og lekker sak som gjør akkurat det den skal. Den revolusjonerer ikke Playstation 3-familien på noen måte, men gjør heller ikke noe galt.

Ny luke

De eneste nyhetene vi finner hos Sonys nyeste konsoll, sett bort ifra den nye designen, er måten du setter inn spill-platene dine. Den nye Playstation 3 Slim har en luke for filmene og spillene dine på toppen, i stedet for en sprekk på siden som de tidligere versjonene har hatt.

Mekanikken er nok langt billigere for Sony å produsere, noe som til slutt kanskje vil ende opp i en billigere konsoll. Foreløpig har imidlertid den nye designen bare ført til at konsollen bråker mer enn forgjengeren, uten at prisen har blitt senket.

Enkelt harddiskbytte

Sony har også gjort det veldig lett å bytte den medfølgende harddisken med en av dine egne. Dette kan være greit hvis du har har planer om å lagre store mengder med filmer, bilder og sanger direkte på spillkonsollen. Konsollen har imidlertid støtte for nettverksavspilling av media, så hvis du har en annen datamaskin på samme nettverk kan du kanskje like godt strømme medieinnholdet ditt derfra.

Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Ingen vits å oppgradere

Hvis du allerede har den forrige utgaven av Playstation 3 Slim er det liten grunn til å oppdatere til den nyeste versjonen. Den bråker som sagt litt mer, og størrelsesforskjellen er ikke dramatisk. Har du imidlertid den originale Playstation 3 vil den nye Slimen oppleves som en helt ny konsoll, i hvert fall utseendemessig og støymessig. Er du ute etter en spillkonsoll eller bare en god medie- og Blu-ray-spiller er Playstation 3 også et godt kjøp.

Den nye Playstation 3 Slim tar over for forgjengeren, som nå fases ut av markedet. Det vil antageligvis også være den siste iterasjonen av Playstation 3, som forventes å få en arvtager i løpet av de neste årene.

Finn best pris på Sony Playstation 3 Slim

Alternativer

Som spillkonsoll er det ikke så mange alternativer til Playstation 3, men til gjengjeld er de svært gode. Xbox 360 har i flere år nå vært yndlingsbarnet til Microsoft, og vært et bevis på at programvareselskapet også kan lage god maskinvare hvis de bare vil. Slimutgaven av Xbox 360 er i tillegg billigere enn Sony Playstation 3 Slim. Ulempen er at du ikke kan spille av Blu-ray-filmer med Microsofts spillkonsoll, noe du kan gjøre med Playstation 3 Slim.

Den andre konsollutfordreren til Playstation 3 Slim kommer naturligvis fra Nintendo, i form av Wii. Etterfølgeren til Wii, Wii U, er også rett rundt hjørnet, og vil være Nintendos første konsoll som endelig kan vise innhold i HD-kvalitet. Les mer om Wii U hos søstersiden vår, Gamer.no.

I tillegg til å være en spillkonsoll er Playstation 3 Slim også en velfungerende mediespiller, og kan trådløst strømme medieinnhold fra mange ulike kilder direkte til TV-en din. Spillkonsollen er imidlertid ikke alene på dette punktet, og du kan finne billigere, dedikerte produkter som kan gjøre mye av det samme. Har du huset fullt av Apple-dingser er Apple TV et godt alternativ. Vil du heller ha en mediespiller til TV-en som kan spille av omtrent alt av filformater og er lett å sette opp, kan du prøve ut AC Ryan Veolo.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen