Nye Nokia N95 har alt

Alternativ tekst mangler

Om du har spurt deg når telefonen som har alt kommer, har vi svaret. Nokia har nettopp sluppet sin nye N95, en telefon som mangler sidestykke. Listen med spesifikasjoner er omtrent fem centimeter lenger enn et vondt år.

Vi vet nesten ikke hvor vi skal begynne, så vi kaster det rett og slett bare ut (forklaringer følger): Firebånd, EDGE, 3G, HSDPA, IrDA, Blåtann, A2DP, Wi-Fi, USB2.0, GPS, 5 megapiksler, TV-utgang, 3,5 millimeter minijack, FM-radio, microSD-minnekort og 150 MB innebygget minne.

Nokia N95 er det finske trollets forsøk på å vise hvem som er sjefen i mobilverdenen. Smarttelefonen er basert på Symbian OS, og kjører Series 60 versjon 3. Vi registrerer også at en av våre spådommer for 2006 slår til i dag: Nokia lanserer sin første GPS-mobil.

Alternativ tekst mangler

Super-3G
EDGE og 3G begynner vi å bli vant med, men HSDPA er fortsatt ikke vanlig. N95 er faktisk den første telefonen fra Nokia som støtter teknologien. HSDPA sørger for at du får mye høyere internetthastigheter enn du oppnår med vanlig 3G. N95 har HSDPA klasse 6, noe som betyr inntil ti ganger høyere nedlastingshastighet enn vanlig 3G, eller 3,8 Mbps.

Men før du sier opp bredbåndsabonnementet ditt, er det verdt å merke seg at HSDPA ikke er bygget ut her i landet. Derfor må du nøye deg med den vanlige nedlastingshastigheten på 384 kbps inntil de norske operatørene tar fatt på utbygging av HSDPA en gang i 2007

IP-telefon
N95s Wi-Fi-støtte sørger for at du får koblet deg til trådløse nettverk, for eksempel hjemme i stua, på internettkaféen og på jobb. Det åpner også for å bruke mobilen som IP-telefon med Skype eller andre løsninger.

Om du vil koble telefonen til PC-en, et trådløst hodesett eller annet blåtannutstyr, støtter N95 også dette. Telefonen er i tillegg utstyrt med A2DP, som på godt norsk betyr at du kan bruke trådløse stereohodesett til å høre på musikk med. Når du er lei musikksamlingen din, kan du skru over på radio.

Hvis du er mer glad i gode gammeldagse ledninger, kan hodesettet også kobles til en helt vanlig hodetelefonutgang som er bygget inn i telefonen. Dette er det hittil bare harddiskmobilen Nokia N91 som har hatt.

Innebygget GPS
N95 er også Nokias første mobiltelefon med GPS-mottaker innebygget. Dette betyr at du ikke trenger å koble en GPS til mobilen for å kose deg med for eksempel bilnavigasjon. Sammen med telefonen følger programmet Maps, som gir deg oversiktskart. Om du vil ha mer detaljert oversikt, kan du laste ned kart fra en tjener på internett. Hvis du trenger en navigasjonsløsning, må dette kjøpes i tillegg, slik som på Siemens SXG75.

Alternativ tekst mangler

Kamerakjempe
Nokia melder seg inn i kameraklubben for store gutter med den nye telefonen. Fem megapiksler er det nemlig bare LG som har kunnet slå seg på brystet med til nå. Som vanlig har Nokia kjøpt optikken sin fra Carl Zeiss. N95 kan i tillegg ta opp video i VGA-oppløsning, slik som N93.

Om du vil se bildene og videoene dine på TV-en hjemme i stua, har Nokia også utstyrt N95 med en TV-utgang. Om du foretrekker mobilskjermen, har N95 en 2,6 tommers QVGA-skjerm med 16 millioner farger.

N95 byr ellers på støtte for minnekort i microSD-format, noe som kan være greit å ha når det innebygde minnet på 150 MB er fullt. Telefonen har støtte for USB 2.0 via en innebygget mini-USB-kontakt.

Lav batterilevetid?
UUlempen med alle funksjonene til N95 er at de trekker ned batterilevetiden. Det medfølgende batteriet er på minimale 950 mAh, noe som trolig betyr at du må lade hver dag om du bruker telefonens funksjoner aktivt.

Størrelsesmessig er N95 overraskende liten. Målene 9,9 x 2 x 5,3 centimeter viser at også Nokia kan lage monstermobiler uten monsterstørrelse. N95 har også en spesiell utforming: I tillegg til at du kan skyve skjermen opp for å få frem nummertastene, kan skjermen også skyves ned for å få frem musikktaster.

For å slå kloa i en N95 må du trolig ut med rundt 5500 kroner. Om du ikke har så mye penger på konto, har du imidlertid god tid til å spare. Telefonen vil nemlig ikke komme i butikkene før første kvartal neste år.

Vi er til stede under Nokias mobilfesjå i New York, og kommer tilbake med en sniktitt på N95 og de andre modellene fra dagens lansering.

(Kilde: Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen