Nå kan det bli vanskeligere å «roote» telefonen din.
Teknofil
Nå kan det bli vanskeligere å «roote» telefonen din. (Bilde: Shutterstock 153874961/Google/teknofil.no/montasje)

Nye Android kan bety slutten for «rooting»

Lollipop behandler filene på en helt ny måte.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Android er som kjent et såkalt «åpent» operativsystem, der du som bruker mer eller mindre er herre over eget hus. For enkelte er imidlertid ikke det nok, og de kan da velge å «roote» telefonen, som det kalles. Dette åpner opp for å tukle med telefonen, ved å for eksempel installere en alternativ ROM, kort sagt en alternativ, uoffisiell versjon av operativsystemet.

Dette gir deg full makt over absolutt alt i telefonen, men har alltid vært en smule risikofyllt å gjøre.

Nå melder PhoneArena at det kan bli enda vanskeligere å «roote» den kommende versjonen av Googles operativsystem, Android 5.0 Lollipop.

Ny oppdateringsmetode

CyanogenMod er et flere ROM du kan innstallere om du rooter telefonen din.
CyanogenMod er et flere ROM du kan innstallere om du rooter telefonen din. Foto: CyanogenMod

Frem til og med Android 4.4 KitKat har alle oppdateringer vært låst til å oppdatere hver fil individuelt ved en oppdatering. Dette endres i Lollipop, der hele systemet oppdateres samtidig. Dette har to store fordeler, nemlig at oppdateringen tar mye mindre tid, og at alt innhold i alle apper og filer er fullstendig likt etter oppdateringen som før.

Så langt, så godt. Men nettopp på grunn av dette burde du tenke deg om to ganger før du rooter en telefon med Android 5.0 Lollipop. En telefon med «root» i Android 4.0 KitKat kunne oppdateres vanlig fordi telefonen sjekket hver fil individuelt.

Dette betyr i praksis at telefonen sjekker om filen som skal oppdateres har samme signatur som oppdateringen. Har den det, oppdateres filen. Dersom signaturen er endret (på grunn av at telefonen er «rootet») vil telefonen ganske enkelt hoppe over filen og gå videre til neste.

Hindrer oppdatering

Med Android 5.0 Lollipop vil telefonen sjekke hele telefonen din for å se om noe er endret. Hvis du har endret noe, vil den ikke lenger kunne hoppe over individuelle filer. 

Det vil bli som at telefonen rett og slett «hopper over» hele systemet, fordi systemsignaturen er endret. Ifølge Android Police vil du derfor måtte installere en «ren» versjon av Lollipop via datamaskinen hver eneste gang en oppdatering kommer. 

Dessuten: vil dette bety døden for Cyanogenmod og alle de andre alternative ROM-ene?

Endringen trer i kraft senere enn antatt:
Lollipop blir forsinket »

(Kilde: Android Police via PhoneArena)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen