(Bilde: Sony)

Nye 4K-kameraer for proff video

Sony slår på stortromma!

Sony introduserer to nye videokameraer for den kresne brukeren: PMW-F5 og PMW-F55. Begge kameraene kan ta opp i HD, 2K eller 4K. Bruker du recorder kan du også ta opp i 2K og 4K samtidig. F5 er neste generasjon av F3, mens F55 blir beskrevet som "storesøster".

Sony har store planer om at disse kameraene skal være konkurransedyktige på pris i dag, og fremdeles være i tet på markedet i årene som kommer. Allerede jobbes det med å planlegge solide firmware-oppdateringer som skal bedre ytelsen og gi flere opptaksalternativer. Sony introduserer også en ny serie CineAlta-objektiver til nettopp disse kameraene: 20 mm, 25 mm, 35 mm, 50 mm, 85 mm og 135 mm. Samtlige objektiver er nøyaktig like store, bortsett fra 135 mm som er et lite hakk lenger.

Togdørene, som er i bevegelse, tilter sidelengs mens gjerdet i bånn holder formen.
Togdørene, som er i bevegelse, tilter sidelengs mens gjerdet i bånn holder formen.Foto: Sony

Det som beskrives som det mest revolusjonerende er det nye lukker-systemet. Der den tradisjonelle CMOS-sensoren fanger bildet linje for linje (såkalt "rolling shutter") har de nye kameraene fra Sony elektronisk global lukker som fanger hele bildet samtidig. Her må man ned på detaljnivå for å se forbedringen: Der man tidligere risikerte forskyvning og imperfeksjon, for eksempel når man filmet et tog i bevegelse, kan man nå ta opp video hvor hvert enkeltbilde er fritt for forskyvning.

F55 får også samme fargeteknologi som flaggskipet F65, som anno september 2012 hadde markedets eneste 8K-sensor. Begge kameraene er konstruert for å fungere som et byggesett. Selve kameraet er bare såvidt bredere enn et vanlig objektiv, og du kan bygge på eller ta av det meste etter behov. Trenger du noe lite og nett stripper du kameraet totalt, trenger du en utrolig presis søker og mulighet til å ta opp 240 bilder i sekundet er det bare å koble på tilleggsutstyr.

Byggesett.
Byggesett.Foto: Sony

Foreløpig er det ikke kommet noen veiledende pris på kameraene, som etter planen skal slippes i februar 2013. Det er antydet at veiledende pris vil bli annonsert om to uker, og vil ligge på noe mellom det F65 og F3 koster.

Les også: Blås opp din egen kameraskinne

Kilder:
Sony.com
Televisual.com

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen