(Bilde: Futuremark)

Nye 3DMark viser deg lekker grafikk

Se hvor kraftig maskinen din egentlig er.

Bilde fra Cloud Gate.
Bilde fra Cloud Gate-testen i nye 3DMark.Foto: Futuremark

Førstkommende mandag lanseres testprogrammet 3Dmark i en ny versjon. Programmet har nærmest blitt de facto standard innen alt som lukter tester av skjermkort, og til en viss grad prosessorer. Som det ligger i navnet er det først og fremst grafikkytelsen som blir satt på prøve, men prosessoren får som regel også kjørt seg.

Det er mye som er nytt og annerledes med den nye 3DMark-programvaren. Dette er den første versjonen som går på tvers av flere plattformer. Dette betyr at du kan sammenligne ytelsen på tvers av mobiltelefoner, nettbrett og vanlige datamaskiner. Samtlige populære plattformer skal få støtte, inkludert Android. iOS og Windows RT, men disse vil bli lansert på et senere tidspunkt.

Innstillingsmulighetene.
Innstillingsmulighetene.Foto: Futuremark

Betal, eller bruk den gratis

Videre har Futuremark, utvikleren av 3DMark, funnet ut at programmet kun skal hete 3DMark. Det er altså ikke snakk om 3DMark 12, 3DMark 2013 eller noe sånt. Kun 3DMark. Her aner vi en rekke forvirrende situasjoner, og vi blir ikke overrasket over om programvaren får seg et kallenavn ganske raskt.

Futuremark holder linjen med tre ulike versjoner. Det betyr en gratisutgave som kalles Basic Edition. Denne vil komme på alle plattformer, slik at du kan se om din Android-telefon er kraftigere enn naboens iPhone. I tillegg kommer en Advanced Edition som låser opp en rekke valgmuligheter. På toppen troner som vanlig Professional Edition, for de som vil ha absolutt alle muligheter.

Tre ulike tester i samme pakken

Detaljbilde av resultatene.
Detaljbilde av resultatene.Foto: Futuremark

Under panseret finner vi tre ulike tester. Disse er designet for en spesiell type maskinvare, alt fra mobiltelefoner til spilldatamaskiner. Du kan gjerne kjøre alle sammen, men resultatene kan bare sammenlignes for hver av de ulike testene. Kjører du for eksempel Cloud Gate-testen, så er den bare resultatene fra den som kan sammenlignes.

Cloud Gate-testen er kliss ny og beregnet for Windows-maskiner og typiske hjemmemaskiner.

Ice Storm er den enkleste testen, beregnet for mobiltelefoner, nettbrett, ultraportable og enkle stasjonære. Testen inkluderer to grafiske tester og en test som går på prosessoren.

Fire Strike er den nye DirectX 11-testen for de råeste datamaskinene. Testen er flertrådet og kjører med to grafiske tester, en fysikktest og en kobinert test som skal stresskjøre både CPU og GPU på samme tid. Denne testen er bare tilgjengelig i Windows-versjonene av 3DMark.

Dersom Futuremark følger samme prispolitikken som tidligere vil Advanced Edition koster 19,95 amerikanske dollar, eller rundt 110 norske kroner.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen