Ny zoom-rekord fra Tamron

Det var i sin tid Tamron som gjorde ultrazoomobjektiver for speilreflekskameraer allemannseie, hovedsakling gjennom sitt 28-200mm-objektiv som var både rimelig og brukbart, og som har sett utallige oppdateringer siden. Nå har Tamron flyttet grensene i ultrazoom-sjangeren igjen, og lansert et nytt objektiv med det velklingende navnet Tamron AF 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro, som i første omgang vil bli tilgjengelig for Nikon og Canon.

Den observante leser vil allerede ha oppdaget bokstavene VC i det nye objektivets korte og enkle navn, og vet dermed at det dreier seg om et objektiv som er utstyrt med Tamrons egen bildestabilisering. Tamron slapp for en tid tilbake et 28-300mm-fullformatsobjektiv som var deres første med bildestabilisator, og vi stusset dengang på Tamrons valg av nettopp dette objektivet til å introdusere bildestabilisator. Nå, nesten halvannet år senere, har de altså endelig kommet med et tilsvarende objektiv med bildestabilisator, beregnet for kameraer med APS-C-størrelse brikke. På et Canon-kamera vil brennviddeomfanget tilsvare 29-432mm, mens det på et Nikon-kamera vil tilsvare 27-405mm, det vil si 15x zoom totalt.

15x zoom på 10 cm
15x zoom på 10 cm

Det nye objektivet har en største blender ved vidvinkel på f3.5, noe som er ganske bra, men i andre enden av brennviddeomfanget er ikke nyhetene like gode. En største blender ved tele på f6.3 er forholdsvis vanlig for zoomobjektiver i denne klassen, men er lyssvakt nok til at enkelte kameraer kan få problemer med autofokusen. Selv om de fleste nyere kameraer fremdeles vil kunne fokusere, vil det være mer upresist og vanskeligere å få den til å låse seg enn med mer lyssterke objektiver. Mange kameraer har også en offisiell AF-grense på f5.6, så selv om autofokus i de fleste tilfeller vil fungere greit nok også ved mindre blenderåpninger enn dette, har man absolutt ikke noen garanti for dette.

Tamrons ultrazoomobjektiver har tradisjonelt hatt god nærgrense, og det er også tilfellet med det nye 15x-objektivet. Man kan her fokusere ned til 49 cm avstand mellom bildebrikken og motivet, noe som gir et størrelsesforhold på maksimalt 1:3,5. Regner man med utsnittet som APS-C-format gir vil tallet tilsvare 1:2.3.

Tradisjonelt er ultrazoomobjektiver ikke de som leverer den beste optiske kvaliteten - noe må man tross alt ofre for et så ekstremt brennviddeomfang - men i praksis trenger ikke dette være noe problem. For en bruker som f.eks viser alle sine bilder på skjerm, vil en liten uskarphet i full bildestørrelse ikke representere et problem. Slike objektiver som dette har sine klare begrensninger, men om man er dem bevisst og vurderer dem opp mot sitt bruksmønster og behov, har de sine like klare fordeler.

Pris og tilgjengelighet på det nye objektivet i Norge er ennå ikke kjent, men vi tipper en pris på rundt det samme som det tidligere omtalte 28-300mm-objektivet, det vil si 5-6000,- norske kroner.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen