Ny virustrend i 2005

Året 2005 har vært forholdsvis rolig når det gjelder datavirus. Det har ikke vært like mange store virusutbrudd i 2005 sammenlignet med 2004. Med store utbrudd menes enten at et stort antall brukere ble påvirket, eller at et datavirus har forårsaket stor skade på datasystemer.

Sikkerhetsselskapet Symantec melder om 33 store utbrudd i 2004, men "kun" seks i løpet av 2005. Antivirusselskapet F-Secure melder om 50% færre virusangrep i 2005 i forhold til 2004. Eksperter mener virusforfattere har endret fokus når det gjelder hvordan og ikke minst hvorfor de lager datavirus. De fokuserer nå mer på ondsinnede programmer og mindre på masseutsendelse av e-post. Sikkerhetsselskapet Sophos har funnet 1940 nye ondsinnede programmer i november 2005.

Trenden går mot å lage nye varianter av datavirus og ormer, og på den måten gjøre dem mer skadelige. Virusforfattere lager nå virus som angriper spesifikke mål i stedet for virus som angriper "alle". Det er gjerne banker som angripes. Nye metoder som phishing er blitt mer vanlig. Tidligere var virusforfattere mer interessert i å vise hva de kan, men nå går trenden mot å tjene penger på dette.

Nyttige tiltak mot datavirus og ormer:

  1. Vær kritisk til alle vedlegg og lenker du får via e-post og lynmeldinger. Får du uønsket e-post (spam) bør du aldri svare på slike meldinger, selv om avsender oppfordrer deg til å gjøre nettopp det.

  2. Hold Windows oppdatert. Besøk nettsiden windowsupdate.microsoft.com regelmessig eller slå på automatisk oppdatering via Kontrollpanelet i Windows.

  3. Installer brannmur i PCen. Bruker du Windows XP har du allerede en brannmur som er bra nok for hjemmebrukere. Du bør også installere Service Pack 2 (SP2). Du kan eventuelt laste ned norsk versjon av SP2 fra denne siden (258 MB) eller engelsk versjonen fra denne siden.

  4. Installer et antivirusprogram som oppdateres ofte. Det finnes mange slike alternativer, men vi kan anbefale gratisprogrammet AVG Anti-Virus Free Edition. Det kan du laste ned her (for Windows). Du kan eventuelt lese mer om programmet på free.grisoft.com.

  5. Det kan være lurt en gang i blant å skanne hele PCen for datavirus og spyware. Nettsiden housecall.trendmicro.com tilbyr gratis virusskanning via Internett. Vi anbefaler også programmene Ad-aware og Microsoft AntiSpyware (betaversjon) som søker etter spyware på PCen din.

Kilde: bbc.co.uk

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen