Ny virusfare på onsdag
Teknofil

Ny virusfare på onsdag

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Den ondsinnede programvaren Conficker, også kjent som Kido eller Downadup, er karakterisert som en av tidens mest utbredte dataormer. Til tross for at ormen har vært kjent i et halvt år og det er enkelt både å bli kvitt og unngå den fins det millioner av maskiner som er infisert med den ondsinnede programvaren. Til nå har ikke ormen gjort mye ut av seg, men det kan forandre seg nå på onsdag.

Les hvordan du kan unngå problemet her.

Vil oppdateres 1. april
Ifølge Norsis tyder nemlig alle tegn på at Conficker vil oppdatere seg den 1. april. Hva slags oppdatering og hvordan Conficker da vil forandre seg er derimot høyst usikkert.

- Ut fra den informasjonen vi har fått vil Conficker på onsdag få en oppdatering som den mottar fra flere nettsider. Samtidig ser det ut som om programmet vil produsere flere URL-adresser for å skjule hvor oppdateringen kommer fra, forteller rådgiver Hans Marius Tessem fra Norsis til Teknofil.


Ifølge han vil du som bruker kunne merke dette gjennom at du kommer inn på nettsider du slett ikke har oppsøkt om maskinen din er infisert. Samtidig er det svært vanskelig å forutsi eksakt hvordan denne dataormen vil oppføre seg fra og med onsdag.

Uvanlig oppførsel
Så langt har nemlig denne dataormen ikke gjort annet enn å aktivt spre seg. Men ifølge Tessem har den mulighet til å gjøre langt mer skade.

- Så langt har det ikke skjedd noen ting, men så langt har Conficker hatt svært unormal oppførsel ved at den har laget mye støy, men gjort lite. I teorien kan denne ondsinnede koden gjøre nesten hva som helst og de kriminelle som skaper slike koder gjør det sjeldent uten grunn, påpeker Tessem.

Du kan enkelt unngå problemet
Her i Norge har Conficker blitt funnet på flere maskiner. Blant annet var det nettopp dette viruset som skapte problemer for politiet for noen uker siden. Tessem har ikke eksakte tall på hvor mange her i landet som er infisert, men det er snakk om flere 1000 maskiner. Heldigvis er Conficker svært enkelt å både fjerne og unngå. Denne ondsinnede koden er velkjent og blir oppdaget av alle seriøse antivirusprogrammer som også fjerner programvaren fra din maskin. For å unngå at du selv blir infisert er det viktigste du kan gjøre å holde maskinen din og programmene dine oppdatert.

Her er guide til hvordan du unngår å bli infisert.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen