Ny Ubuntu i dag

Den nye versjonen av den populære Linux-distribusjonen ble annonsert i en pressemelding fra Canonical Ltd., selskapet som sponser og koordinerer Ubuntu-prosjektet, i dag.

I skrivende stund er den nye versjonen derimot ikke tilgjengelig på nedlastingsspeilene rundt om i verden. Ubuntus hovednettsider er for øyeblikket svært trege, sannsynligvis på grunn av mye trafikk.

Ubuntu 7.04, også kjent under kodenavnet Feisty Fawn (Livlig Hjortekalv), blir første versjon av Ubuntu som inneholder Compiz installert som standard. Ubuntu kaller dette for Desktop Effects. Vi gikk igjennom Compiz-slektningen Beryl for noen uker siden. Ubuntu vil bare hente to av effektene som vi testet i Beryl, nemlig gelévinduer og skrivebordskuben, og du må slå disse på ved å trykke på en enkelt knapp.

Proprietære drivere

For å få Compiz til å fungere bra har man tidligere måttet benytte proprietære drivere, det vil si drivere som kun produsenten har kildekoden til. For å installere disse har man tidligere vært nødt til å gjøre en vanskelig driverinstallasjon. Ubuntu 7.04 har et eget program, kalt "Restricted Drivers", som lar deg installere disse driverne på en enkel måte. Det gjør det mulig å blant annet ta i bruk Compiz uten at man trenger å ty til kommandolinjen.

Et annet program vil gjøre det enkelt å installere proprietære multimedia-kodeker uten å måtte ty til kommandolinjen. Tidligere har disse kun vært mulig å installere ved å følge relativt avanserte guider. I tillegg har Ubuntu 7.04 fått et nytt hjelpesenter, som blant annet inneholder veiledninger på hvordan man kan installere proprietære drivere og multimediacodec.

Bedre Windows-kompatibilitet

Ubuntu 7.04 har også et migreringsverktøy for Windows-brukere. Dette verktøyet tar med seg diverse innstillinger fra en eksisterende Windows-installasjon over i Ubuntu. Her hentes informasjon om bokmerker i IE og Firefox, skrivebordsbakgrunn, og AOL og Yahoo IM-kontakter og legges inn i Ubuntuinstallasjonen uten noe ekstra arbeid.

Et nytt verktøy skal også gjøre det lettere å få tilgang til partisjoner formattert i NTFS-formatet som nyere Windows-installasjoner bruker.

Mange utvidelser

Selv om dette ikke er en del av standard-installasjonen av Ubuntu 7.04, er det likevel verdt å nevne. UbuntuStudio er et nytt verktøy som skal gjøre livet enklere å arbeide med lyd og video på Linux. Dette verktøyet skal etter planen lanseres samtidig som Ubuntu 7.04.

En annen utvidelse er søkeverktøyet Tracker, som nå også finnes i programpakkene. Fra før fantes også Beagle. Begge er verktøy som gir deg skrivebordssøk på Linux.

Last ned

I løpet av dagen skal Ubuntu 7.04 bli tilgjengelig på nedlastingsspeilene. Da kan du laste ned en brennbar CD fra prosjektets nettside.

Oppdatert:

Ubuntu 7.04 kan også lastes ned fra Uninetts servere, som er lokalisert i Oslo og tilbyr svært rask nedlastningshastighet.

Prosjektene Kubuntu (med KDE istedet for Gnome) og Edubuntu (rettet spesifikt mot utdanningsinstitusjoner) skal også komme i nye versjoner i dag. Begge disse er offisielle prosjekter fra Canonical.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen