Ny testlab for støymålinger

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hvordan vi tester

Først måtte vi kalibrere systemet ut i fra en kalibrator. Før hver måling vi utfører har vi en kontrolltest som ser om støynivået på innsiden er innenfor en viss feilmargin.

Ut i fra tester vi har utført har vi funnet gunstige avstander for hvor mikrofonen kan plasseres. Merk at standardmålinger fra produsenter på dBA er på en meters avstand, for å unngå å lage en kasse som man ikke kan flytte på ved behov, er vi nødt til å teste på kortere avstander, det også på grunn av at flere av tingene vi tester avgir et såpass lite lydtrykk av man ikke kan måle det på en enkel måte på en viss avstand.

På grunn av den variable avstanden mellom objektet vi måler og mikrofonen, vil ikke resultatene mellom de forskjellige produktene vi tester være representative, men innen hver enkelt produktgruppe vil vi naturligvis bruke den eksakt samme avstanden og plasseringen. Målingene vi utfører er ment til å vise forskjellen i lydtrykket mellom produkter i samme kategori, som for eksempel en bærbar datamaskin, harddisk eller en enkel vifte.

Vekting av dB-skalaen
Vekting av dB-skalaen

Vi tester lydtrykket i dBA, som er en vektet måling som benytter seg av en algoritme for å beregne lydtrykket ut i fra hvilke frekvenser lyden eller la oss si støyen kommer fra. Lave frekvenser blir vektet lavere enn frekvenser rundt 1000 Hz. Grunnen til dette er hvordan vi mennesker reagerer på forskjellige lyder, f.eks. merkes 1000 Hz langt kraftigere enn 100 Hz på det samme lydtrykket.

Om vi legger merke til frekvenser som er spesielt fremtredende, eller en spesiell frekvensfordeling i forhold til normalt, vil vi kommentere dette. Om lyden er forskjellig ut i fra hvor mikrofonen er plassert i forhold til utstyret skal vi også prøve å sjekke ut, men til vanlig vil vi plassere mikrofonen i den samme retningen der man pleier å sitte.

Vi håper og tror at dette tillegget til våre testrutiner vil ta de relevante testene til et nytt nivå og at dere lesere setter pris på nyervervelsen.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen