Ny TCO mobil-test: To av fem bestått

Dagens krav til stråling fra mobiltelefoner (SAR) baserer seg på kriterier satt av Verdens Helseorganisasjon (WHO). Mens WHO’s krav er maksimalt 2,0W/kg, har TCO satt listen på 0,8 W/kg. TCO sier selv i sin pressemelding at de ønsker at forbrukerne bør være mer bevisst på stråling når de skal kjøpe mobiltelefon og vil derfor sertifisere og merke alle mobiltelefoner slik at det skal være lett å se hvilke telefoner som har lav stråling.

Tøff, men realistisk test.
TCO setter ikke bare krav til lav stråling men stiller også krav til hvor mye effekt som går til selve kommunikasjonen fra mobilen. TCO har nemlig innført en annen test; TCP (Telephone Communication Power). Sistnevnte test krever en verdi på minst 0,30 W.

- En bra telefon skal anvende en stor del av sin effekt til kommunikasjon og så lite som mulig av strålingen skal absorberes av hodet. En god kombinasjon er altså en lav SAR-verdi og en høyt TCP-verdi, skriver TCO i sin pressemelding.

Dermed var det bare Qtek 9090 og SonyEricsson T290i som ble godkjent denne gangen. De andre modellene som ble testet var: Nokia 3230, Nokia 7270 og SonyEricsson K300i.

Tar seg betalt
For at en telefon skal bli sertifisert og merket med TCO sin godkjenning, må produsenten betale en avgift til TCO. Dette skal i følge TCO gå til finansieringen av testene. Onde tunger vil dermed ha det til at TCO i realiteten er på jakt etter nye inntektsmuligheter. Argumentet er at det allerede finnes en standard som i seg selv er godt innenfor grensen for hva som betegnes som skadelig stråling.

På spørsmål fra svenske Mobil.se om hvorfor produsentene til nå ikke vil la sine telefoner sertifisere, svarer Jan Rudling hos TCO at han ikke vet svaret og at han ikke tror det har med avgiften TCO tar ettersom den etter sigende skal være lav.

Se full oversikt over telefonene TCO Development har testet pÃ¥ www.mobilmarkning.nu   

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen