Ny superskjerm

De to siste årene har vi sett en rivende utvikling blant skjermer for mobiltelefoner, som har måttet kunne vise frem stadig mer data i stadig høyere kvalitet etterhvert som multimedia og fotografi har gjort sitt inntog i mobiltelefonen.

Den nå rundt to år gamle skjermen til Ericsson T68i, som med sine 256 farger og 101x80 pikslers oppløsning ble regnet som revolusjonerende i sin tid, fremstår som det reneste makkverk sammenlignet med de 65000-fargers, 176x220 pikslers TFT-skjermene mange nyere mobiltelefoner bruker i dag. Og den raske utviklingen ser på ingen måte ut til å stoppe med det første.

Nå har nemlig Sharp allerede trukket sløret av den neste generasjonen med mobilskjermer, som noe ubeskjedent har fått navnet 'Advanced Super View LCD'. Den nye skjermtypen skal ettersigende være et kvantesprang fremover fra skjermene som brukes i dagens mobiltelefoner, og skal dessuten være klar for markedet allerede i løpet av året som kommer.

         
Den relative forskjellen på 320x240 piksler og 220x176 piksler

Sharps første mobilskjerm basert på den nye teknologien vil tilby en oppløsning på 240x320 piksler, som gjør det mulig å vise ikke mindre enn dobbelt så mange bildepunkter på skjermen som på de 176x220 pikslers skjermene man finner i mobiltelefoner som Nokia 3650 og Siemens SX1. Kombinert med den 2,4 tommers størrelsen burde dette gi en svært god og oversiktlig brukeropplevelse

Foruten den høye oppløsningen, kan dessuten den nye skjermen skryte av en svært god innsynsvinkel. Mens skjermene i dagens telefoner nærmest er uleselige når man ser inn på dem fra siden, forblir ASV LCD-skjermene lesbare helt opp til 170 graders vinkel. Med andre ord vil man endelig kunne lese meldinger og kikke på bilder i samlet flokk, uten å måtte la telefonen gå på rundgang.

Et annet moment som nevnes av Sharp, er den lave responstiden til den nye skjermtypen. Mens den typiske skjermen i dagens mobiltelefoner har en responstid på 45 ms, som blant annet fører til slørete video og animasjon, kan en ASV LCD skjerm oppnå en responstid på kun 25 ms.

Det som ikke har blitt nevnt i presselanseringen til Sharp, er hvor mye strøm den nye skjermtypen vil forbruke. Som kjent suger høyoppløselige fargeskjermer raskt tom et gjennomsnittlig mobilbatteri, og en fordobling av oppløsningen vil nok neppe gjøre skjermen særlig mer sparsommelig.

Det er enda uklart når de nye ASV LCD-skjermene vil dukke opp i mobiltelefoner, men at Sharp starter masseproduksjon av skjermen allerede til våren burde ihvertfall ikke være noe dårlig tegn for en snarlig lansering.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen