Ny superhybrid fra Samsung

Utviklingen av såkalte hybridprodukter, som prøver å kombinere det beste fra mobiltelefonen og PDAens verdener, har pågått i høy hastighet det siste året. P800 var på mange måter startskuddet for denne utviklingen, og er fremdeles et av de mest gjennomførte hybridproduktene på markedet, men en ny PDA fra Samsung burde kunne få selv Sony Ericsson til å skjelve i buksene.

MITs M400 er basert på Microsofts Pocket PC Phone Edition, og inneholder de samme komponentene som vi finner i andre enheter basert på det nye operativsystemet. Det innebærer en 320x240 pikslers skjerm med 65.000 farger, 128 MB lagringsminne og en 300 MHz Intel XScale-prosessor. Ingenting av særlig stor nyhetsverdi, med andre ord.

Integrert digitalkamera er også på plass, med den samme roterbare kameralinsen vi blant annet har sett i mobiltelefoner som V200 og P400. Oppløsningen har riktignok blitt økt til 640x480 piksler, men det er fremdeles ikke noe vi kan vi si vi ikke har sett før i andre hybridmodeller på markedet. Det er derimot når det kommer til funksjonalitet at M400 virkelig klarer å skille seg fra mengden.

Eksempelvis har M400 fått en innebygget GPS-mottaker, som gjør at den kan fastslå sin egen posisjon med et par meters nøyaktighet. Dette gjør det mulig å bruke enheten som ruteplanlegger og kartnavigator, såvel som å åpne muligheten for lokasjonsbaserte tjenester som byguider og reiseinfo. Samsung har dessuten lagt ved et eget navigasjonsprogram, som blant annet kommer med støtte for stemmestyring.

Videre har M400 en skikkelig killer app i form av integrert TV-mottaker, som gjør at du kan ta inn ordinære TV-sendinger med enheten. Dermed har du fått deg en bærbar TV med på kjøpet om du skulle investere i et eksemplar av den nye enheten, som dessuten kan ta opp og lagre klipp fra sendingene i minnet. Og skulle du gå lei av bildesendinger, kan du jo alltids skru på den integrerte radioen.

Den utvilsomt største nyheten i modellen er allikevel støtten for det koreanske 3G-nettverket kjent som 1xEV-DO, som muliggjør nedlastningshastigheter på helt opp mot 2,4 Mbps over mobilnettverket - det vil si rundt 40 ganger raskere hastigheter enn det de aller beste mobiltelefonene på det norske markedet per i dag klarer å levere. Og så kan du jo ringe med den da, selvsagt.

Nå vil kanskje den observante leser ha bitt seg merke i at M400 dermed ikke er kompatibel med det norske mobilnettverket, men fortvil ikke. Samsung lover nemlig at lokaliserte versjoner av M400 vil dukke opp både for de amerikanske og europeiske mobilnettverkene i løpet av kort tid. Om disse vil basere seg på den ordinære GSM-standarden eller tredjegenerasjons UMTS gjenstår å se.

Til sist gjenstår jo spørsmålet om hvor stor plass en slik høyborg av teknologi egentlig tar, og hvor mye den veier. M400 er med en tykkelse på 1,8 centimeter adskillig tynnere enn P800, men veier til gjengjeld rundt 50 gram mer - nærmere bestemt 207 gram. Noen lettvekter snakker vi altså ikke om, men at M400 fremdeles har et gigantisk salgspotensiale er det allikevel liten tvil om.

Det nøyaktige lanseringstidspunktet for en europeisk versjon av M400 er uklart, men enheten skal ihvertfall komme på markedet før årsskiftet. Samsung har kunnet røpe at den forventede utsalgsprisen på enheten vil ligge på i overkant av 6000 kroner ($800) i Sør-Korea. Det kan bety en utsalgspris på over 8000 kroner her i Norge.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen