Ny superdatamaskin fra IBM

Den nye superdatamaskinen fra IBM er basert på en spesiell teknologi referert til som Blue Gene/L. Ytelsen rapporteres til 36,01 billioner kalkulasjoner per sekund, noe som er hakket raskere enn de 35,86 billioner "Earth Simulator" gir. Rekorden ble nådd på IBM sitt eget test-senter i Rochester.

"Earth Simulator" ble bygget av NEC og ble spesielt rettet mot å analysere klimadata. En ny gigant-versjon med 130 000 prosessorer av "Blue Gene/L" vil bli installert hos Lawrence Livermore National Laboratory til neste år, der den i første omgang vil bli brukt i petroleum- og bio-tekno industrien. En del kommersielle applikasjoner skal kunne kjøre som normalt.

Til sammenlikning har dagens prototype 16 000 prosessorer. Verdt å få med seg er at IBM sin maskin har mye mindre fysisk størrelse enn "Earth Simulator" og betydelig lavere effektforbruk.

Top500.org, som lister de 500 raskeste datamaskinene i verden, oppdateres to ganger i året - neste gang i november. "Blue Gene/L" forventes å innta toppen av denne listen.

(Kilder: Cnet, IBM)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen