TEST: Ny stor test av kameramobiler
Test

Ny stor test av kameramobiler

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Vi tok seks aktuelle kameramobiler med oss til Diwa Labs, og kjørte dem gjennom de samme testene som benyttes ved testing av profesjonelle kameraer. Og etter at sluttresultatet var klart kunne vi konkludere med at det fremdeles er en del som skiller klinten fra hveten. For megapiksler er ikke det eneste som betyr noe.

Ikke helt uventet er det Sony Ericsson som stikker av med seieren i mobilkameratesten denne gangen. Som dedikert kameramobil med 8,1 megapiksler er den et hestehode foran konkurrentene, enn så lenge.

Under resultatlisten finner du en oversikt over hva vi har testet, og hvordan de ulike modellene gjør det sammenliknet med hverandre.

1. Sony Ericsson C905 8,1 megapiksler

Det er ikke bare antall bildepunkter som gjør C905 til den beste kameramobilen på markedet. I vår laboratorietest skårer telefonen høyt også på viktige områder som fargegjengivelse, hvitbalanse, bildestøy og oppløsningsevne.

Pluss: Enkelt å bruke. Tar de beste bildene. Overføring via WLAN eller Super-3G
Minus: Litt lubben, høy pris
Pris: Ca 5000,-2. Nokia N96 5 megapiksler

Alt som finnes av tilgjengelig mobilteknologi er stappet inn i denne kraftpakken av en mobiltelefon. Så er den også bygget over samme lest som verdens mest testvinnende mobiltelefon, Nokia N95. DEnne mobiltelefonen har testens beste videokamera.

Pluss: Best på videoopptak. Bra blits. Nøyaktig bildegjengivelse. Enkel bildedeling
Minus: Stor telefon med svært høy pris. Mye plast.
Pris: Ca 6200,-


3. Sony Ericsson C902 5 megapiksler

En slank og elegant kameramobil med mange gode kvaliteter. Dette er mobiltelefonen James Bond bruker i filmen Quantum of Solace. Telefonen har mange av de samme kamerafunksjonene som vinneren C905, men bildeoppløsningen er noe lavere.

Pluss: Slank og pen kameramobil med enkel betjening. BestPic-funksjon
Minus: Svak blits, svak på fargefeilbryting.
Pris: Ca 3500,-


4. Sony Ericsson W902 5 megapiksler

Dette er egentlig en musikkmobil, men med et kamera som er godt nok til at den hevder seg også i denne kategorien. Et minnekort på 8GB følger med, så her kan du knipse maaaaange bilder.

Pluss: Slank og pen kameramobil med enkel betjening. BestPic-funksjon
Minus: Svak blits, mangler en del på betjening.
Pris: Ca 3500,-

5. Nokia N78 3,2 megapiksler

Eksteriørmessig er Nokia N78 en av de mest elegante i hele N-serien. Telefonen er sort og blank i hele fronten, der tastene er gjort minimale. Denne telefonen har 3,2 megapiksler oppløsning, og klarer derfor ikke å hamle opp med de råeste i klassen. Men objektivet og signalbehandlingen er god nok til at den slår sistemann på lista, som er en 5 megapikslermodell.

Pluss: Svært mange funksjoner. TV-utgang. WLAN og blits
Minus: Vonde taster. Lavere oppløsning enn de andre testmobilene.
Pris: Ca 4000,-

6. Samsung G800 5 megapiksler

Her forsøker Samsung seg med en kameramobil som skal ta opp kampen med de ypperste av kameramobilene fra konkurrentene. Resultatet er en lekker men litt lubben og nokså tung mobiltelefon med et absolutt godkjent kamera. 

Pluss: Gode taster, bra blits. Meget god hvitbalanse.
Minus: Litt mye linjefortegning. Litt klumpete design.
Pris: Ca 3500,-


Dette har vi testet:

Skarphet

Hvor skarpt vi oppfatter et bilde som avhenger ikke bare av hvor mange detaljer det er i bildet. Øyet oppfatter et bilde med store kontraster som skarpere enn et bilde med små kontraster.

Objektivets evne til å gjengi detaljer

Det hjelper lite å ha en avansert bildebrikke med mange bildepunkter om ikke optikken klarer å levere informasjon til brikken. Ifølge DIWA Labs er det ingen av mobilkameraene som kommer spesielt godt ut av disse målingene. Men objektivene er likevel gode nok for brikker med 4 til 5 megapiksler. Å øke antallet piksler ville ikke hjulpet noen ting, rett og slett fordi objektivene ikke tegner bedre bilder en de gjør.

Fortegning

De små linsene i et mobilkamera har en tøff jobb, når de på minimalt med plass skal samle lys og projisere det nøyaktig til lysfølerne inne i kameramobilen. Noen linser løfter midten av bildet mot deg (tønne), mens andre flytter senter fra deg (pute).

Fargefeilbrytning

Når lys spaltes i et prisme vil de ulike fargene i hvitt lys brytes forskjellig, og vi får et regnbuemønster. Men ulike linser har ulike egenskaper.

Vignettering

Her måles hvor stort lystapet er ut mot hjørnene i bildet.

Blitsspredning

Hvor god en blits er, avhenger av flere forhold. Rekkevidde er en ting, men hvordan lyset fordeles er også viktig.

Fargefølsomhet

Med fargefølsomhet menes kameraets evne til å registrere ulike nyanser. Fargefølsomheten på et digitalkamera bør ligge på 24 bit, mens Nokioa N95 8GB er målt til ca 21, både for N95 og N95 8GB

Fargegjengivelse

I testen måles også hvor god evne kameraet har til å gjengi riktige farger. Fargenøyaktigheten måles med korreksjon for hvitbalanse og eksponering. Med feil hvitbalanse eller eksponering får du også feil farge på bildene du tar.

Hvitbalanse

Hvordan er kameraets evne til å korrigere for ulike fargetemperaturer, slik at bilder tatt inne ikke blir gule, og bilder tatt ute ikke blir blå? Et kamera med god hvitbalanse kan korrigere for ulike fargetemperaturer i belysningen.

Bildestøy (gråtonestøy/fargestøy)Støy i bildene måles på flere måter. Forstørrer du et bilde tilstrekkelig vil du alltid se at det er korn (støy) i bildet, særlig på flater som egentlig skulle ha jevn farge. I testene måles ikke bare størrelsen på støykornene, men også avvik i støy i forhold til en gitt gråtone. Jo større avviket er, jo mer synlig blir støykornet.

Kornstørrelse

Jo mindre kornstørrelsen er, til skarpere er det mulig å få bildet.

Brukervennlighet
I tillegg til de objektive kriteriene i analysen legger vi også vekt på telefonenes funksjonalitet, som hvor enkelt det er å betjene kameraet, batterikapasitet og funksjoner for deling av bilder fra telefon til telefon, via e-post eller til delingstjenester på Internett.

Dette gjør at vi ender opp med en balansert rangering, der resultatet er vektet etter hvilke kriterier som er de viktigste, samt egenskaper, finesser og ytelser.

 

N78

N96

G800

C905

C902

W902

Skarphet

3

3

2

3

4

4

Oppløsningsevne

2

3

2

4

3

3

Linjefortegning

3

4

2

4

5

5

Vignettering

4

6

2

4

3

3

Fargefeilbrytning

4

4

3

5

1

2

Blitzspredning

2

4

2

3

1

1

Fargefølsomhet

2

2

4

4

3

3

Fargegjengivelse

4

2

3

4

3

3

Hvitbalanse

4

4

5

4

3

3

Bildestøy

2

2

2

3

2

2

Gråtonestøy

3

2

3

4

3

3

Fargestøy

3

2

4

3

3

3

Kornstørrelse

1

2

3

4

3

3

 

 

 

 

 

 

 

Sum

37

40

37

49

37

38

 

 

 

 

 

 

 

Rangering etter poeng

4

2

4

1

4

3

 

 

 

 

 

 

 

Balansert rangering*

5

2

6

1

3

4

 

 

 

 

 

 

 

*I henhold til hvilke parametere som er viktigste kriterier, samt egenskaper, finesser og ytelser

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen