Ny stabiliseringsteknologi for video

Ikke så helt lett når du filmer på ferie.
Ikke så helt lett når du filmer på ferie.

Når du filmer med et håndholdt kamera, og særlig når du beveger deg mens du filmer, kan bildet fort hoppe ganske mye. Det finnes flere måter å gjøre noe med det på, og proffene setter kameraet på et stativ, som er montert på skinner, slik at du får en jevn bevegelse. Det er ikke like lett for oss feriefilmere, så vi må finne på noe annet.

Det finnes programvare som analyserer videoen, og kan flytte hvert enkelt bilde horisontalt eller vertikalt, slik at hovedmotivet får jevn bevegelse. Men det vil innføre pussige effekter på resten av bildet.

Nå har en gruppe på fire forskere fra Computer Science Department ved University of Wisconsin i Madison og Adobe Systems funnet en bedre løsning.

I stedet for å bruke overnevnte 2D- analyse av bildet, bruker de en 3D-analyse, som tar perspektiv og avstander i bildet med i betraktningen. De finner deretter en rekke punkter i bildet som skal beholde plassen sin i forhold til hverandre. Bildet legges på et rutenett, der disse punktene plottes inn. Rutenettet kan vris og tøyes i ulike retninger for å kompensere for feilene som oppstår når man justerer bilderammene.

Vesentlige punkter i bildet identifiseres.
Vesentlige punkter i bildet identifiseres.
Punktene plottes på et fleksibelt rutenett.
Punktene plottes på et fleksibelt rutenett.

På den måten kompenserer man for effektene som oppstår når man bruker 2D-stabilisering. Resultatet blir en video bestående av bilder der ingen av bildene egentlig gjenspeiler virkeligheten, for de har blitt vrengt litt på. Men når du ser dem som en bildestrøm, kan du ikke lenger se dette, og det ser svært naturlig ut.

En ulempe er at bildet nødvendigvis blir beskåret, siden man kun kan bruke det området som alle bilderammene dekker. Derfor vil det nok være en fordel å benytte video i FullHD, så man har en del å gå på.

Dette er fortsatt bare et system som finnes i laboratoriet til forskerne, og når eller om det vil bli et kommersielt produkt, vet vi ikke. Det vi kan si med sikkerhet er at det vil kreve store mengder datakraft, så hvis du i dag synes det er krevende å redigere videoer i AVCHD, så har du noe å glede deg til.

Du finner mer informasjon samt eksempelvideoer og forklaringer på hjemmesidene til prosjektet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen