Ny søkemotor skal gi svarene

Stephen Wolfram

Stephen Wolfram har en imponerende bakgrunn med blant annet doktorgrad i teoretisk fysikk i en alder av 20 i 1979.

Han har utviklet programmet Mathematica som satte en standard i sitt felt, og har skrevet mursteinen A New Kind of Science på 1280 sider som nå er tilgjengelig gratis i nettbasert utgave.

Stephen Wolfram driver nå med utvikling av en ny søkemotor som har fått navnet Wolframalpha.

Brukerne skal kunne bruke den til å stille spørsmål på et naturlig språk, og at søkemotoren skal returnere svarene på det brukeren lurer på.

Dette skal være mulig ved bruk av smarte algoritmer, heuristikk og lingvistikk. Brukerne skal få tilgang til enormt mengde informasjon.

Den nye søkemotoren bruker i utgangspunktet samme prinsippet som Google, dvs spørsmålene kan skrives inn i et enkelt tekstvindu, men søkeresultatet skal presenteres på en helt annen måte.

Det Google gjør er å hente dokumenter basert på søkeord, men prøver ikke å tolke søkeordene på noen måte.

Wolframalpha derimot prøver å regne ut et svar basert på et spørsmål som blir stillt. For å få dette til bruker søkemotoren modeller.

Eksempelvis inneholder søkemotoren modeller om vitenskap og om fysiske lover, og skal dermed kunne gi brukeren svar på spørsmål innen disse feltene. Wolframalpha skal også dekke flere andre felter som brukerne måtte lure på.

Wolframalpha skal med andre ord være smartere enn Google, men de to søkemotorene blir såpass forskjellige at de vil neppe kunne anses å være konkurrenter.

Den nye søketjenesten skal etter planen lanseres i mai 2009, men har allerede nå fått adressen wolframalpha.com.

Ikke den første

Wolframalpha er forresten ikke det første forsøket på å lage en tjeneste som prøver å gir svar på spørsmål fra brukerne. Det finnes allerede nettsider som Yahoo! Answers, Answers og Ask. Google har også lagd tjenesten Google Answers, men denne oppdateres ikke lenger.

Tiden vil vise om Wolframalpha klarer dette på en bedre måte.

(Kilde: Cnet news)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen