Ny skjermteknologi sparer strøm

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Den nye teknologien kan gi bedre batterilevetid, også til trykkskjermmobiler. (Foto: Istockphoto, Samsung)
Den nye teknologien kan gi bedre batterilevetid, også til trykkskjermmobiler. (Foto: Istockphoto, Samsung)

Samsungs har utviklet en ny teknologi med navnet PenTile som skal spare inntil 40 prosent av strømforbruket i mobiltelefoner. Metoden er å redusere størrelsen på sub-pikslene i skjermen, ifølge greentechmedia.com.

Sub-piksler er det hver piksel er delt opp i for å gi riktig farge. En LCD-skjerm har piksler som typisk er horisontalt delt opp i tre sub-piksler i grønn, rød og blå farge. 

Se nærbilde av en LCD-skjerm på Wikipedia

Den nye teknologien går ut på å tilsette litt hvitfarge mellom hver av de tradisjonelle sub-pikslene. Dette gir mer lys i skjermen uten å øke energiforbruket. I stedet kan lysstyrken stilles ned, og skjermen bruker mindre energi uten at du merker noen forskjell.

Samme oppløsning

Med andre ord forblir oppløsningen den samme, med like mange piksler. Men hver piksel vil bruke mindre energi. Ifølge Samsung vil ikke dette gi noen synlig forskjell for det blotte øyet.

Det hele fører til at du kan lade telefonen sjeldnere, eller at batteriet i mobilene kan gjøres mindre. I begge tilfeller er det positivt for miljøet.

I Japan er teknologien allerede tilgjengelig i to Samsung-mobiler. Først og fremst er den imidlertid myntet på LED- og OLED-TV-er, hvor strømforbruket er langt større enn i mobiltelefoner. 

(Kilde: greentechmedia.com)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen