Ny skandinavisk mobilprodusent

(MWC Barcelona/Mobilen.no): Det begynner å bli lenge siden en liten mobilprodusent klarte å bane seg veg inn i mobilmarkedet. Nå prøver Lumigon seg med to mobiltelefoner som faktisk skiller seg fra alt vi har sett tidligere.

Gründeren bak Lumigon-mobilene er den danske softwareutvikleren Lars Gravesen. Med seg på laget har han blant annet de to nordmennene Otto Kalvø og Jan Gunnar Næss. Kalvø og Næss har gått inn med kapital, og eier ti prosent hver av Lumigon. I tillegg har selskapet blant andre fått med seg Peter W. Christensen fra KISS.

Skandinavisk
Vi møtte Gravesen og Næss på Mobile World Congress i Barcelona, og fikk bakgrunnsinformasjon om både selskapet og de nye produktene. – Jeg er softwareutvikler, mens Christensen vet hvordan man skaper det fysiske produktet. Kalvø og Næss kan distribusjon, og bidrar med mer enn bare økonomi til dette prosjektet, forteller Gravesen. De to nordmennene sitter begge i styret for Lumigon.

Når vi ber Gravesen forklare oss hvordan de skal lykkes med prosjektet sitt blir han ivrig og trekker frem tre områder der han mener Lumigons telefoner vil skille seg fra alt annet.

For det første er det satset på en skandinavisk design. Gravesen mener skandinavisk design har et godt ry i andre deler av verden. - Vi kunne kalt den dansk/norsk, men sier du danmark til en kineser vet han ikke hvor det er. Sier du skandinavia så vet alle hva du mener, sier Gravesen.

Universal fjernkontroll
For det andre er det en mobiltelefon som virker som en universell fjernkontroll. Telefonen kan styre alt som bruker fjernkontroll, enten det er et TV-apparat som styres via IR, eller en garasjeport som styres via radio. I tillegg kan den kontrollere utstyr som betjenes via WiFi eller bluetooth. Det kun utstyr som bruker en kodet proprietær standard som ikke kan betjenes med denne mobiltelefonen. Vi har en database med styringskoder for 18000 ulike enheter, men vi regner ikke med at folk skal sette seg og laste ned disse til mobilen. Istedet vil de legge inn de viktigste funksjonene som av/på, volum opp ned, kanalbytte osv.

Telefonen kan lære av den originale fjernkontrollen og det er superenkelt. Det må det være for at folk skal bruke det, sier Gravesen. Men fjernkontrollen er en av flere applikasjoner du må laste ned til mobilen fra Lumigon. Lumigon vil nemlig tilby sine applikasjoner i sin egen appstore som vil fungere ved siden av Googles alternativ.

Mini-PC
For det tredje kan telefonen kobles til en TV via HDMI, og fungere som en PC som gir fullverdig nettsurfing. Telefonen settes ganske enkelt ned i en holder som er koblet til en TV via HDMI. Så kan du via et Bluetooth-tastatur surfe på Internett som om du satt ved en PC. Dette gir deg en komplett løsning tilsvarende en PC med Android som operativsystem. Tastaturet har både høyttalere og mikrofon. Om noen ringer kan du se bilde av dem på skjermen og snakke med dem via tastaturet.

Også tastaturet er egenutviklet med et berøringsfelt oppe i høyre hjørne og en valgtast i forkant. Det gjør det enkelt å navigere mens du sitter i TV-stolen med tastaturet i hendene.

Tastaturet og selve HDMI-kabelen er ekstrautstyr, forteller Gravesen. Men holderen følger med. Den virker i tillegg som ladestasjon for mobilen eller tastaturet.


Heftige spesifikasjoner
De to modellene som nå er lansert heter T1 og S1. Forskjellen på de to produktene er at T1 er en ren touch-telefon, mens S1 er en slide-modell med ordinært mobiltastatur i tillegg til den trykkfølsomme skjermen på 3,2 tommer. Telefonene har utgang for 3,5mm jack (standard hodetelefoner). Kameraet tar bilder med fem megapiksler opløsning.

Bunnpluggen minner litt om den vi kjenner fra iPhone. – Vi skulle gjerne hatt kombinasjonen MicroUSB og Mini HDMI, men det er rett og slett ikke plass til dette i telefonene, sier Gravesen. Til gjengjeld vil det være den samme kontakten på alle produktene. Kabelen kan også kobles direkte til mobiltelefonen, så holderen kan bli stående hjemme ved TV-en. Du kan også koble HDMI-kabelen direkte til telefonen og lade telefonen samtidig.

Begge modellene har 1 GB minne og en 1GHz prosessor. I tillegg kan de bruke minnekort (MicroSD). Mot slutten av året kommer i tilegg en modell med en helt spesiell design. Den skal hete E1, og blir selskapets toppmodell.

Lav pris
De nye mobiltelefonene er basert på Android 2.1. På toppen av dette kjører Lumigon sin egen programvareløsning. Den første modellen kommer antakelig på markedet allerede i mars/april, og prisen skal ligge på ca. 400 Euro

Det kan være vanskelig å danne seg et bilde av hvor stor mobilen blir bare ut fra bildene. Den er mindre og tynnere enn både iPhone og HTC Hero. – Men ikke skriv at dette er en iPhone-killer, for dette er noe helt annet. Dette er et produkt ingen har sett før. Vi har ikke ambisjoner om å produsere enorme volumer, sier Gravesen.


Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen