Ny sensorteknologi gir mindre fortegning

Professor Zhenqiang "Jack" Ma ved University of Wisconsin-Madison og hans forskerteam har utviklet en metode for å legge fotosensorer på en kurvet overflate, noe som kan gjøre mye for å begrense fortegning og forbedre fokus i digitale kameraer og mobiltelefoner med kamera.

Putefortegning
Putefortegning

Når en linse benyttes til å fokusere lys vil man få et såkalt fokusplan hvor motivet er skarpt og i fokus. Benytter man en enkelt linse, som for eksempel et forstørrelsesglass, vil imidlertid dette planet være buet, og i optisk konstruksjon for kameraer benytter man derfor et komplisert system av linseelementer for å forsøke å få dette planet så flatt som mulig. Jo flatere det er jo mindre fokusfeil og fortegning vil man få, fordi bildebrikken er flat. Med den nye teknologien kan man imidlertid tilpasse brikken slik at den kurver like mye som bildet linsen danner, akkurat som øyet vårt gjør, og dermed eliminere visse former for fokusfeil og fortegning av bildet. Dermed vil det bli enklere å designe mindre kompliserte optiske systemer som derfor kan bli bedre, mindre, lettere og billigere.

Den nye teknologien har imidlertid sine klare begrensninger. For det første klarer forskerne nå kun å lage brikker som kurver i én retning, som et utsnitt av et rør, men selv om de i fremtiden skulle klare å lage brikker som kurver i to retninger (som et utsnitt av en ball) vil man ikke kunne utrette mirakler. Zoomobjektiver har for eksempel ofte forskjellig type fortegning alt etter hvilken brennvidde man benytter dem på, og så lenge brikken ikke kan progressivt endre kurve for å holde følge, vil ikke denne teknikken kunne hjelpe på kameraer som benytter zoomobjektiver. Av samme grunn vil denne teknologien være av begrenset verdi på kameraer med utskiftbar optikk.

På kompaktkameraer og mobiltelefoner med kamera kan imidlertid dette være lovende saker. Mobiltelefoner har ofte fastoptikk og kan dermed enkelt benytte seg av en brikke av denne typen, og det samme gjelder kompaktkameraer med fast brennvidde. Sistnevnte er imidlertid ikke spesielt vanlig, men vi ser likevel for oss at dette vil kunne utbedre en del bildekvalitetsmessige problemer som tradisjonelt har plaget kompaktkameraene. For eksempel vil man ha nye muligheter til å korrigere den ofte kraftige hjørneuskarpheten man finner på en del kompaktkameraer, et fenomen som skyldes at fokusplanet er kurvet mens bildebrikken er flat.

Kilde: Cellular-news.com

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen