Ny prosessorteknologi fra AMD

I sin enkleste form består en prosessor av millioner av transistorer som slår strøm av og på. Selve kjernen av en transistor er såkalte "gates", porter, som fører strøm inn eller ut av transistorene.

For hver reduksjon av størrelsen på disse, øker sannsynligheten for lekkasjer mellom transistorene. Før man finner en løsning på disse lekkasjeproblemene blir 45 nanometer praktisk talt inneffektivt fra et ytelsessynspunkt: Lekkasjene fører til at prosessorer på dette nivået ikke blir raskere.

AMD vil løse problemet ved å utvikle "Silicon on Insulator" (SOI)-teknologien som allerede benyttes i dagens AMD64-prosessorer til et nytt nivå. I likhet med Intel vil de gå over til metallporter, men med en ny vri: Dagens transistorer har én port hver, mens AMDs 45 nanometers-prosessorer får hele tre.

SOI-teknologien reduserer lekkasjer og dermed også effektforbruket til moderne prosessorer og brukes også blant annet av IBM. Les mer i vår sak IBM lanserer ny prosessorteknologi.

Når prosessorer kommer ned til størrelsesordener på under 50 nanometer, begynner vi også å nærme oss molekylært nivå, noe som AMD og Intel på mange måter vet å dra nytte av. "Strained Silicon"-teknologien til Intel strekker ut molekylene rent fysisk for at de skal lede elektrisitet bedre og raskere mellom transistorer. Nå skal også AMD strekke molekyler - men velger å gjøre det på innsiden av transistoren, som dermed skulle bli raskere, mer effektiv og lekke mindre.

Mer teknisk informasjon finnes i dette dokumentet hos AMD.

(Kilde: AMD)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen