Ny og sikrere kryptering

Magiq Technologies er en New York-basert bedrift som snart starter salg av et produkt som de selv hevder er det første kommersielle produktet som anvender lover fra kvantefysikken for å gi sikrere kryptering.

Utgangspunktet for selve kvanteteorien var et forsøk fra forskere på å finne en måte å forklare fenomener som ikke kunne forklares med den klassiske fysikken.

Det nye produktet bruker en kombinasjon av såkalt kvantekryptering og tradisjonell kryptering, som for eksempel skal kunne brukes for "Virtual Private Network" (VPN)-forbindelser.

Kvantekryptering skal sikre et av de svakeste leddene i dagens kryptering, nemlig det som har med fellesnøkler å gjøre. Slike nøkler brukes blant annet i nettlesere, applikasjoner som PGP og protokoller som SSH og SSL. Sikkerheten i slike applikasjoner tar utgangspunktet i bruk av store tall som brukes i en krypteringsnøkkel, som skal være vanskelige å finne frem til.

Det nye produktet anvender lover fra kvantefysikken for å gjøre det praktisk talt umulig å finne frem en fellesnøkkel. Denne loven sier at det er umulig å lytte til en sending uten å forstyrre selve sendingen.

Ulempen med denne metoden er at den er langsom og kun virker over relativt korte avstander. Den nye boksen skal kunne fungere på avstander på opptil 120 km.

Boksen er laget i to utgaver:

  • Navajo
    Et kommersielt produkt med full krypteringsfunksjon for "enterprise"-kunder. Prisantydning er 50 000 - 100 000 dollar.

  • Qbox
    Et produkt som skal brukes til forskning. Dette produktet har i utgangspunktet ingen kryptering, meningen er at kundene skal legge til sine egne krypteringer. Prisantydning er fra 40 000 til 50 000 dollar.

Les en pressemeldingen på nettsiden til magiqtech.com (PDF-fil).

(Kilde: Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen