Ny norsk 3D-brikke

Annonsør­innhold
Les hele saken »


Falanx har den siste tiden høstet stor oppmerksomhet i mobilbransjen. Det norske selskapet har designet den nye 3D-brikken Mali, som skal åpne for en helt ny generasjon av spill, multimedia og grafikk på mobiltelefonen.

Den nye brikken skal ha et lavere strømforbruk og plassbehov, samtidig som den er mindre strømkrevende og billigere å produsere enn andree alternativer, forteller en av selskapets gründere til Dagens Næringsliv.

Mali baserer seg på den nye OpenGL ES-standarden, som støttes av de fleste av de store aktørene i mobilbransjen. Denne ligger blant annet til grunn for 3D-biten av Java 2.0-platformen, som finnes i de fleste nye telefoner fra blant andre Nokia, Samsung, Siemens og Sony Ericsson.

Lover banebrytende grafikk
- Man vil [med Mali-brikken] kunne se grafikk av samme kvalitet som den man i dag får på Playstation 2, forteller produktsjef Mario Blazevic til amobil.no.

Han beskriver grafikken på dagens mobiltelefoner som veldig primitiv. Med dedikert maskinvare som Mali-brikken vil man kunne vise full 3D-grafikk med avanserte algoritmer for lys og skyggelegging.

Selskapet har lagt ut to videoer som demonstrerer hva brikken klarer å levere. [Video 1] (WMV, 17 MB) [Video 2] (WMV, 10 |MB)

Man vil også få bedre støtte for fremvisning av film på mobiltelefonen. Brikken kan håndtere avspilling av MPEG-4 film i høy oppløsning. Utover dette vil menysystemet kunne høste fordel av forbedret 3D-ytelse.

Også skjermoppløsningen på mobiltelefoner vil gå opp. Blazevic tror at man allerede i første halvdel av 2005 vil kunne se Mali-baserte mobiltelefoner med 240x320 pikslers oppløsning. Det er en dobling av oppløsningen man får på de beste mobiltelefonene i dag.

Det er i første rekke smarttelefoner som vil ta i bruk dedikert maskinvare, mener Blazevic. Han har imidlertid tro på at vi allerede i andre halvdel av 2005 vil se at teknologien begynner å finne veien til billigere mobiltelefoner, slik man ofte ser i mobilmarkedet.

Samsung og LG på kundelisten
Mali-brikken har allerede blitt lisensiert av det innflytelsesrike, amerikanske selskapet Zoran. Flere av de store mobilaktørene står oppført på kundelisten til selskapet, inkludert Samsung, Sony og LG. Dermed er det stor sannsynlighet for at man i fremtiden vil se den norsk-utviklede brikken dukke opp i telefoner fra nettopp disse produsentene.

Ifølge hjemmesidene til Falanx retter Mali seg også mot spillkonsoller, PDA-er og annet bærbart utstyr som kan tilby 3D-grafikk.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen