Ny mobilskjerm lar deg beholde hanskene på

For noen år siden brukte vi pekepenner til å styre skjermen i lommedatamaskinene våre. Disse skjermene måtte du ta i og fysisk presse inn for at trykket ditt skulle registreres.

I 2006 skjedde det imidlertid en liten revolusjon når LG lanserte KE850 Prada, som var verdens første mobiltelefon med såkalt kapasitiv skjerm. Disse skjermene holder det at du berører lett med fingrene. Dette har siden blitt markedsstandarden.

Ikke perfekte
Men disse skjermene har én stor ulempe: Du er nødt til å berøre dem med huden for at de skal registrere bevegelsene dine. Det betyr at du ikke kan bruke telefonen med hansker om vinteren, og du kan heller ikke bruke neglene eller en spisset pekepenn, som tross alt er mye mer presis og treffsikker enn fingertuppene.

Det finnes mange kreative løsninger. I Korea har salget av en bestemt frossenpølse skutt til værs etter at pendlerne fant ut at den kunne brukes som pekepenn på veien inn til jobb. Det er også sykkelhansker med hull i fingertuppene som er relansert som "iPhone-hansker". Den kanskje beste løsningen der ute er Dots Gloves, som er hansker med innlagt gummi i fingertuppene (se toppbildet).

Men hvorfor kan vi ikke bare lage berøringsskjermer som registrerer alt vi trykker med? Akkurat det tenker forskerne også, og det jobbes flittig med å utvikle nettopp en slik skjerm.

Rundt hjørnet
Det japanske selskapet Hitachi Displays er snart i mål med en ny berøringsskjerm som i tillegg til fingrene kan styres med plastikkpenner, hansker, tøy og fingernegler, melder Nikkei Business Publications.

Skjermen skal kunne produseres i størrelser på 3 til 10 tommer, og skal også håndtere 2 til 3 samtidige berøringer (multitouch). Med andre ord passer den som hånd i hanske med mobiltelefoner.

Foreløpig har ikke teknologien kommet ut av laboratoriet, men ifølge Hitachi vil vi få se teknologien implementert i smarttelefoner i løpet av de neste årene. Det burde være gode nyheter for frosne norske fingre, om enn et slag for den koranske pølseindustrien.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen