Ny mobil kan være brukt

Mobilen.no kjenner til flere tilfeller der kunder har oppdaget at mobiltelefonen de har kjøpt som ny, faktisk har vært brukt. Adresselister, meldinger og sågar pornobilder er blant funnene mobilkunder har gjort i sine ”nye” mobiltelefoner.

En av årsakene til dette er angrerettloveen, som gjør det mulig å kjøpe en mobiltelefon på nett, for så å returnere den innen 14-dagersfristen, uten at det behøver å være noen feil på apparatet.

Kan avvises
En av nettbutikkene som selger mange mobiltelefoner er MPX. I følge returansvarlig hos MPX, Anette Pedersen, så utgjør ikke angrende mobilkunder noe stort problem. – Vi hører så mye rart fra de som returnerer mobiler, så det er vanskelig å si noe om hvor mange som misbruker ordningen. Men det er nok noen som bruker telefonen i 14 dager og sender den tilbake, sier hun.

Hender det at dere ikke tar tilbake mobiltelefonene? – Vi ser jo hvordan telefonen ser ut, og hvis det ser ut som om den har vært både her og der, så hender det at vi avviser den, sier Pedersen.

Firkantet lov
Hos Forbrukerrådet får vi bekreftet at angreretten er sterk. Kjøpsekspert Jon-Andreas Lange sier loven er relativt firkantet i forhold til vilkårene. - Så lenge en vare returneres i tilnærmet samme stand og mengde, så kan selger ikke nekte å ta den tilbake.

Hva som menes med tilnærmet samme stand er imidlertid uklart. For at angreretten skal falle bort må forbruker ha opptrådt klanderverdig. - Angreretten kan falle bort dersom ikke varen kan levers tilbake i tilnærmet samme stand og mengde, og beskadigelse eller forringelse skyldes uaktsomhet eller manglende omsorg, det vil si noe å klandre forbruker for, sier Lange.

Selges på nytt
Ved MPX har de valgt å ta tilbake mobiltelefoner, selv om de kan konstatere at de er brukt.

- Disse mobiltelefonene går tilbake på lageret, sier Anette Pedersen. Så dere setter ny forsegling på esken og selger mobiltelefonen som ny? – Ja, svarer hun.

Hvor mange mobiltelefoner som returneres som følge av at kunden angrer har hun ikke noe tall på. Hun mener selskapet har systemer som ville vise det dersom det skulle dukke opp gjengangere.

Vern
- Angreretten er til for å verne forbrukere mot aggressive, overraskende salgsmetoder, eller på nett, sier Lange hos forbrukerrådet. Han har selv ikke hørt om ren utnyttelse av loven.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen