Ny lov innskrenker mobilbruk i bil

Bilister på New Zealand kan ikke lenger bruke mobiltelefonen som musikkspiller eller GPS i bilen. Det slår Road User Amendment Rule 2009 fast. Loven forbyr også bilister å lese tekstmeldinger eller sjekke telefonens kalender mens de kjører bil.

Det eneste du kan bruke mobiltelefonen til mens du kjører, er å foreta, besvare eller avvise anrop. Telefonen skal da sitte i en fastmontert holder, på samme måte som i Norge.

GPS
Det litt pussige er at loven ikke begrenser bruken av ”løse” GPS-enheter i bilen. Enkelte av disse kan spille musikk, vise bilder og ellers gjøre mye av det mobiltelefonen kan. Hvorfor det er farligere å bruke en mobiltelefon som GPS, enn å bruke en tilsvarende enhet uten SIM-kort er litt uklart.

Hvordan myndighetene ser for seg at de skal håndheve det nye forbudet sier meldingen heller ikke noe om.

Neppe aktuelt i Norge
I Norge har vi allerede en aktsomhetsparagraf som begrenser hva vi kan holde på med mens vi kjører bil. Å bruke mobiltelefonen som GPS-veiviser er enn så lenge tillatt, mens det å søke etter adresser eller sende tekstmeldinger mens du kjører nok kan regnes som uaktsomt. Med jevne mellomrom dukker det opp undersøkelser som viser at det er like farlig å snakke i mobilen via håndfri-utstyr som uten. Dette har fått enkelte på tanken om å totalforby mobil i bil.

Foreløpig har norske myndigheter nøyd seg med å forby bruk av håndholdt mobil under kjøring.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen