Ny linse gir fokus

Philips Electronics kunne i dag annonsere sin nye FluidFocus kameralinse, som er den første linse-løsningen på markedet som både har mulighet for å fokusere på forskjellige lengder og som samtidig er liten og solid nok til å kunne integreres i bærbare enheter som kameratelefoner og håndholdte.

Dermed ser det ut som om fremtidens kameratelefoner vilha samme mulighet for å fokusere som det digitalkameraer har i dag. Dette burde åpne for adskillig skarpere og klarere bilder enn det man greier å oppnå med de fast-fokuserte linsene man bruker i dagens kameratelefoner.

Den nye linsen baserer seg på mange av de samme prinsippene som ligger bak det menneskelige øyet, og består av ikke-ledende olje og en flytende løsning som kan påvirkes med strøm. Når man setter strøm på linsen former den seg etter spenningen, og den er fleksibel nok til å gå helt fra konveks til konkav form.

Philips vil på denne månedens CeBIT-messe vise frem en fungerende prototype av den nye FluidFocus-linsen, som kun er 3 mm i diameter og 2,2 mm høy.

Linsen skal være svært rask, og skal ifølge Philips kunne gå fra et 5 millimeters fokus til horisont-fokus på mindre enn 10 ms. Den skal også være solid nok for lengre tids bruk, og selskapets ingeniører har utført over 1 million fokus med en enkelt linse uten at dette har gått ut over de optiske egenskapene.

Philips skryter også av et svært lavt strømforbruk, siden det kun kreves en jevn og forholdsvis svak spenning for å holde linsen i fokus og den dessuten ikke inneholder noen mekaniske deler. Så snart man har fokusert og tatt bildet kan spenningen fjernes, og linsen går med det tilbake til sin konvekse grunnform.

De nye linsene er ikke bare egnet for kameratelefoner, men kan også brukes i digitalkamera, sikkerhetskamera og medisinsk utstyr.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen