Ny LCD teknologi gir lavere strømforbruk

Den nye teknologien går for øyeblikket under navnet LTPS eller Low Temperature Poly Silicon, på godt norsk; ”Lav Temperatur Polysilikon.” Sist nevnte er en ny metode for å produsere TFT (Thin Film Transistor) LCD-er på.

Ved hjelp av den nye produksjonsteknologien gir man elektronene større rom å bevege seg på. Dette betyr at elektronene er mer bevegelig i TFT-panelet. Fordelen ved dette er at man kan redusere størrelsen på transistorene som blir brukt i TFT skjermer. Mindre transistorer gir da lavere strømforbruk.

De små transistorene lar mer lys bli reflektert uten å øke intensiteten til belysningen bakfra. Dette gir også mer lyssterke LCD skjermer.


(Original bilde: Anandtech)

Bildet viser en tradisjonell TFT LCD skjerm på en bærbar PC til venstre mens maskinen til høyre benytter en såkalt LTPS TFT LCD. Det er ingen tvil om hvilken skjerm som lyser best.

Intel sier at målet med den nye teknologien er å redusere strømforbruket til LCD skjermer. Meningen er ikke å lage skjermer som er lyssterkere. Ved å øke lysstryken til LTPS TFT LCD skjermer vil strømforbruket komme på samme nivå som dagens tradisjonelle TFT LCD skjermer. Intels mål er å lage skjermer som er like lyssterke som dagens skjermer men da med lavere strømforbruk. Du kan altså ikke regne med skjermer som lyser bedre og som samtidig har lavere strømforbruk. Intels løsning er altså en slags kompromiss løsning.

Siste skrik?

Mange mener at denne nye løsningen fra Intel er et siste skrik i LCD teknologien. LCD teknologien er som kjent ikke den optimale måten å produsere skjermer på. En helt ny skjermteknologi står på trappene og venter på å ta over dagens skjermteknologi. Denne teknologien heter OLED og ventes på markedet på slutten av 2004. OLED skjermer vil gi lyssterkere skjermer samt lavere strømforbruk. Samsung er blant de store aktørene som satser stort på denne teknologien.

PS! Newport er altså en slags hybridløsning av en tablet PC, bærbar PC og en PDA. Tema for IDF i år var ”konvergens” og Newport må da sies å være et godt eksempel på konvergens mellom de tre ovennevnte enhetene.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen