Ny "high-end" Xeon skal utkonkurrere Opteron

Intel har lansert en ny Xeon-prosessor som skal gjøre livet surt for AMD Opteron i tiden fremover. "Tulsa"-arkitekturen har nemlig en spesielt stor forbedring sammenlignet med tidligere modeller: en gigantisk prosessorcache (til å være x86).

Den ene modellen, 7140, leveres med hele 16 MB nivå3-prosessorcache og vil slik sett være en "killer" på applikasjoner der man kan gjenbruker mye data - eksempelvis databaser.

Ifølge Intels egne ytelsestall skal "Tulsa" utkonkurrere en tilsvarende Opteron-prosessor med 42 prosent på Java og 17 prosent på database.

En større prosessorcache er Intels måte å gjøre opp for en ekstern minnekontroller. AMD Opteron har, som de fleste vet, en integrert minnekontroller som gjør at denne kan aksesseres raskere. I Intels tilfelle kan man nå ihvertfall aksessere store deler av data som brukes ofte enda raskere direkte fra prosessorcachen.

"Tulsa" er den siste prosessoren med NetBurst-arkitektur. Toppmodellen med 16 MB cache har et effektforbruk på 150W, mens 4MB-versjonen ligger på 95W.

Både Dell, HP, IBM og Unisys kommer med "Tulsa" servere i løpet av nær fremtid - hos Dell og HP er de allerede ute i salgskanalene.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen