Ny Firefox-alfa neste uke

Etter nesten et halvt år med testing skal Mozilla etter planen slippe Firefox 3.0 Alpha 5 fredag 1. juni. Den første alfa-versjonen ble lansert i desember.

Nytt bokmerkesystem

Den viktigste nyheten i Alpha 5 blir utvilsomt funksjonen "Places" - et helt nytt system for bokmerker og historikk som i utgangspunktet var planlagt i versjon 2.0, men som senere ble droppet.

Places bruker databasesystemet SQLite for å lagre bokmerker og historikk, altså et helt nytt system i forhold til tidligere Firefox-versjoner.

Overgang til Places

Bokmerkefilen som brukes i dag under Firefox, nemlig bookmarks.html, blir ifølge Mozilla sikkerhetskopiert som filen bookmarks.preplaces.html under installasjon av Firefox 3.0 Alpha 5. Mozilla anbefaler likevel at brukerne i tillegg tar sine egne sikkerhetskopier.

Filen bookmark.html finner du i følgende mappe:

Documents and Settings\<Brukernavn>\Programdata\Mozilla\Firefox\Profiles\???

Den siste undermappen, her representert med ???, får automatisk et navn med åtte (8) tilfeldige tegn. Det er i denne undermappen du finner filen bookmarks.html.

Når det nye bokmerkesystemet er på plass blir det opprettet en ny fil i stedet for bookmarks.html, nemlig places.sqlite.

Når Firefox 3.0 er ferdig installert blir eventuelle endringer i places overført til bookmarks.html, mens endringer i bookmarks.html ikke overføres den andre veien.

Det betyr at dersom du kjører Firefox 2.0, og foretar endringer i favoritter, skjer endringen ikke automatisk i det nye bokmerke-systemet. Dette er egentlig en feil i Alpha-versjonen som kanskje blir rettet i den endelige Firefox-versjonen.

Merk at Firefox 3.0 Alpha er en prøveversjon som er tidlig i utviklingsfasen. Dersom du eventuelt ønsker å teste den ut, bør du installere den på egen PC eller partisjon i et isolert miljø.

Den første betaversjonen av Firefox 3.0 blir trolig sluppet i juli. Den foreløpig siste testversjonen er Alpha 4.

Slutt på Firefox 1.5

Onsdag 30. mai er den siste dagen for Firefox 1.5 - etter denne datoen vil nettleseren ikke lenger oppdateres.

Fra og med denne onsdagen blir brukerne tvunget til versjon 2.0 via den automatiske oppdateringen, dersom denne er aktivert.

Firefox 1.5 skulle egentlig gått ut på dato 24. april, men ble utsatt for å slippe enda en oppdatering.

(Kilder: PC World.com, Mozilla, ZDNet Blogs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen