Ny dimensjon til speilløse kameraer

Ny dimensjon til speilløse kameraer

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I dag har Sony kastet seg inn i markedet for speilløse systemkameraer, der vi fra før finner Panasonic, Olympus og Samsung. Mye er likt med Sonys løsning, men de har også en del nyvinninger.

I likhet med konkurrentene, lanserer de kameraer som er beregnet på de som vil ha bildekvaliteten fra speilrefleks, men ikke vil bære på så mye, og som gjerne vil ha det litt ekstra brukervennlig.

Lite kamera men ganske stort objektiv.
Lite kamera men ganske stort objektiv.

De minste av sitt slag
Det er to modeller som blir lansert i dag. NEX-3 og NEX-5. Sony har jobbet hardt for å få ned størrelsen på disse, og selv om bildebrikken er større enn hos Panasonic og Olympus, er kamerahusene betraktelig mindre. NEX-5 måler bare 11,1 x 5,9 x 3,8cm og veier 287g med batteri og minnekort. Til sammenlikning er det minste av konkurrentene, Panasonic GF1, 11.9 x 7,1 x 3,6cm. Kameraene er ekstremt tynne, men har et godt grep på høyre side, så de ligger godt i hånda. De 3,8 centimetrene er inkludert dette grepet. På det tynneste er NEX-5 under 2,5cm.

Les testen vår av Panasonic GF-1

Men selv om kamerahusene er små, er optikken ikke gjort like kompakt. Her føler vi at Sony har en jobb å gjøre. Noen av objektivene er så store at diameteren er større enn høyden på kamerahuset, og objektivet stikker derfor opp over kanten på kameraet. Det ser litt tøft ut, men det betyr også at det tar bort noe av poenget med de veldig små kamerahusene.

Designet Sony har valgt er funksjonelt men noe ukonvensjonelt. Noen vil vel hevde at de ikke er direkte pene. Vi har allerede hørt karakteristikken ”det der så jo helt sjukt ut”. Men skjønnhet kommer an på øyet som ser, og du kan i hvert fall være sikker på at kameraet skiller seg fra mengden.

En av grepene Sony har gjort for å få ned størrelsen er blant annet å ikke gjøre plass til bildestabilisator. I stedte bygger de bildestabilisator inn i de fleste objektiver.

Panorama og 3D
Som nevnt, har ikke Sony bare gjort som alle andre. De har puttet inn en del funksjoner du ikke finner hos konkurrentene. En av disse er det Sony kaller ”Sweep panorama”. Det betyr at når du skal ta et panoramabilde, kan du holde ned utløseren og bare panorere kameraet jevnt enten vertikalt eller horisontalt. Mens du gjør det, tar kameraet en rekke bilder og setter dem sammen til et panoramabilde.

Men det stopper ikke der. Denne funksjonen gjør at får bilder av det samme motivet, tatt fra litt forskjellige vinkler. Den informasjonen kan kameraet bruke til å generere et 3D-bilde. Du kan med andre ord ta 3D-bilder uten å måtte ha to objektiver og to bildebrikker (slik som på Fujifilm Real 3D). Denne funksjonen er ikke helt på plass ennå, men kommer med en firmwareoppgradering i juli. Vi kommer tilbake med mer informasjon når den blir tilgjengelig.

Dersom det er lite lys, og stor fare for uskarpe bilder, kan kameraet ta seks bilder etter hverandre og bruke disse til å lage ett skarpt bilde.

Normalt kan du ta 2,3 bilder i sekundet, men dersom du klarer deg uten autofokus og automatisk eksponering mellom bildene (bare før det første bildet blir tatt), kan du få inntil 7 bilder i sekundet.

Mulighet for ekstern mikrofon til videoopptak.
Mulighet for ekstern mikrofon til videoopptak.

HD-video
En funksjon vi lenge har savnet på Sonys speilreflekskameraer er videofunksjon. Nå har de endelig valgt å gi oss det. NEX-5 kan ta opp video i full HD, 1920x1080, 50i/60i med AVCHD-komprimering. NEX-3 gir 720p med MPEG-4-komprimering. Begge har innebygd stereomikrofon, og det er mulig å kople til ekstern mikrofon hvis ønskelig.

Siden det naturlig nok ikke er plass til en elektronisk søker i dette kameraet (og det ikke er mulig å koble til en), er det viktig at skjermen er god. Sony mener at den bør fungerer godt, selv i sterkt lys. Dette har vi ikke kunnet vurdere, da vi bare har sett kameraet inne i et mørkt rom. Men skjermen er på 7,6cm (3 tommer) og har en oppløsning på 921 000 punkter. Den skal være 55% lysere enn skjermen på en Alpha 550. Skjermen kan også vippes oppover eller nedover, men ikke vris til sidene.

NEX-5 med 18-200mm OSS
NEX-5 med 18-200mm OSS

Tilgjengelige objektiver
Sammen med kameraene blir det også lansert tre objektiver:

16mm f/2.8 pancake
18-55mm f/3,5-5,6 OSS
18-200mm f/3,5-6,3 OSS

Vi har ikke fått informasjon om størrelsen på objektivene, men vårt inntrykk etter å ha sett dem, er at de er større enn konkurrentenes tilsvarende objektiver. Dersom det stemmer, forsvinner noe av poenget med det lille kamerahuset. Men det er ikke umulig at Sony kan gjøre noe med det på framtidige objektiver.

NEX-3 med pannekakeobjektiv og 18-55mm normalzoom.
NEX-3 med pannekakeobjektiv og 18-55mm normalzoom.

Vi fikk ingen informasjon om kommende objektiver eller samarbeid med andre produsenter for å raskt øke utvalget. Objektivutvalget er ofte avgjørende for hvilket system folk velger, så det er viktig at Sony ikke venter for lenge før de kommer med flere objektiver. Vi savner en dedikert tele, en vidvinkel, et lyssterkt normalobjektiv og en makro.

Det kommer en adapter for å kunne bruke objektiver med Sony Alpha-fatning. Bruker du den, vil du ikke få autofokus, men det kan rette på noen av manglene vi nevnte over.

Tilgjengelighet og pris
NEX-5 blir tilgjengelig fra slutten av juni, mens NEX-3 kommer i begynnelsen av juli.

Veiledende priser blir som følger:

Modell

Optikk

Veiledende pris

NEX-3A

16mm F2.8 Kit

5 000,-

NEX-3K

18-55mm F3.5-5.6 Kit

5 500,-

NEX-3D

16mm + 18-55 double zoom kit

6 400,-

NEX-5A

16mm F2.8 Kit

6 000,-

NEX-5K

18-55mm F3.5-5.6 Kit

6 500,-

NEX-5D

16mm + 18-55 double zoom kit

7 500,-

NEX-5H

DT18-200mm, F3.5-6.3

10 900,-

Forskjellen på NEX-3 og NEX-5 er ulik videofunksjon, NEX-5 er bygget i magnesium, mens NEX-3 er i et plastmateriale. NEX-5 veier 10g mindre, og de har litt ulike mål.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen