Ny bildebrikke kan gjøre underverker

OmniVision har lansert en bildebrikke som kan gjøre gode kameramobiler mindre og flere.

Bildebrikkeprodusenten OmniVision har nå lansert en åtte megapiksels CMOS-bildebrikke med 1,1 mikrometer (µm) små piksler spesielt for smarttelefoner. Navnet er OV8850.

OV8850 er 0,25 tommer stor, altså 1/4 tommer. Det er en god del mindre enn for eksempel Nokia N9s bildebrikke på 1/1.83 tommer med like mange piksler.

Bakbelyst bildebrikke

Jo mindre pikslene er, jo dårligere blir vanligvis lyssensitivieten. Dette har OmniVision prøvd å løse ved å gjøre bildebrikken sin bakbelyst. Bildebrikken er i all hovedsak konstruert baklengs, slik at lyset ikke trenger å passere kretser og koblinger som gir betydelig tap av lys.

Ved å på den måten få så mye lys som mulig inn til fotodioden kan man også redusere bildestøy, som er en konsekvens av lite lys og små piksler. Eventuelt kan man redusere bildebrikkens størrelse og beholde kvaliteten.

Full-HD-video og pikselbinding

Brikken skal kunne fange opp video i full-HD-oppløsningen 1080p med 30 bilder i sekundet. Eventuelt kan du fange opp 720p-video med en pikselbindingsteknikk som binder fire piksler sammen til én piksel og dermed kan gi drastisk forbedring av egenskapene i laber belysning og/eller mindre bildestøy.

Vanlig 720p-video uten pikselbinding skal kunne fanges i 60 bilder i sekundet. Elektronisk bildestabilisator er også på plass.

Kommer i iPhone 5?

Apples iPhone 4 har brukt en tidligere OmniBSI-sensor fra OmniVision, noe som har ledet til spekulasjoner rundt om OV8850 blir den nye iPhone 5-brikken.

Brikken er laget for en kameramodul på 8,5 x 8,5 millimeter med en høyde på 4,7 millimeter.

Les også vår samletest av kameramobiler, der iPhone 4 konkurrerer mot blant andre Nokia N8 og HTC Desire HD

(Kilde: gizmag.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen