Ny AMD-prosessorkjerne i 2007

64-bits arkitekturen til AMD virkelig har fått fotfeste gjennom Opteron og Athlon 64. Hector Ruiz bekreftet derfor mot slutten av forrige uke at selskapets strategi henger svært tett sammen med x86-arkitekturen.

Samtidig sa Ruiz at man planlegger å introdusere en fullstendig ny prosessorkjerne i 2007 som blant annet vil støtte DDR3-minne. Videre vil det bli innebygd finesser for virtualisering og diverse sikkerhetsfunksjoner.

Den siste tiden har Opteron-prosessoren blitt innlemmet i kretser som vanligvis har vært delvis ukjente for AMD. Ifølge AMD-talsmenn skal 55 prosent av verdens 500 største selskaper benytte deres prosessorer. Videre har Opteron omtrent 27 prosent av fireveismarkedet (servere med fire prosessorer) - noe som er omtrent en dobling sammenlignet med det situasjonen var for et år siden.

Forrige uke ble det annonsert at Apple ville bytte til Intel-prosessorer, noe som setter et enda større press på AMD i tiden fremover. Sjansen er naturligvis til stede for at Apple også kan benytte AMD-prosessorer, men dette blir foreløpig kun spekulasjoner.

AMD kommer til å være klar med produksjon på 65 nm i løpet av 2006. Selskapet har blant annet signert en produksjonsavtale med Chartered Semiconductor og det burde derfor ikke ta alt for lang tid før de første testproduktene er klare for å "lekke ut" til diverse hardware-nettsteder.

I første omgang er det virtualisering, sikkerhetsfinesser og støtte for DDR3 som står på programmet for AMD. Neste steg vil være å integrere flere kjerner på én enkelt prosessorsokkel slik at man kan får enda bedre skalérbarhet med tanke på håndtering av tunge oppgaver. Ifølge selskapets Marty Seyer har man foreløpig sett på muligheten for å integrere opptil 16 kjerner samt øke cache-størrelsen. Seyer sa også at man har investert mye tid å utvikle Turion 64 for å stjele mye av oppmerksomheten i notebook-segmentet.

Ruiz har gitt inntrykk av at mye av virksomheten for tiden dreier seg om introduksjonen av 65 nm-teknikk som skal danne grunnlaget for mye av neste års produksjon.

I tillegg uttalte Ruiz at han betraktet AMD som ledende innenfor x86-64 og at selskapet nå skjerpet fokuset for å bli enda mer konkurransedyktig i tiden fremover.

(Kilder: Cnet, InformationWeek)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen