Ny 3G-utfordrer til Norge

Mens våre naboland allerede har fått åpnet sine tredjegenerasjons mobilnettverk, har den norske 3G-utviklingen vært en heller trist affære. To av de fire opprinnelige lisenstakerene fra 2000 har falt fra, og de to gjenværende teleoperatørene (Telenor og Netcom) har enda ikke lansert tjenestene sine.

Nå aner man imidlertid at utviklingen vil skyte fart, i det selskapet '3' har fått utdelt den tredje av de fire konsesjonene for drift av 3G-nett og dermed utfordrer Netcom og Telenor på hjemmebane. Dette kommer i etterkant av at Post- og Teletilsynet tidligere i år så seg nødt på å fire på de opprinnelige kravene til konsesjonstakere, og nå ser det altså ut som om de endelig har klart å få napp.

Blant forandringene fra de opprinnelige vilkårene, er kravet til dekningsgrad. Mens Telenor og Netcom må dekke mellom 75 og 80 prosent av befolkningen innen de neste seks årene, kan '3' nøye seg med kun 30 prosent. Dette burde gjøre det mulig for operatøren å fokusere utbygningen av nettet sitt til de mest lukrative områdene i storbyer og tettsteder.

Foruten dette, slipper '3' dessuten unna med langt billigere konsesjonsavgifter. Mens Telenor og Netcom måtte betale i overkant av 200 millioner for sine respektive lisenser, slipper den asiatisk-eide operatøren unna med en konsesjonsavgift på kun 62 millioner.

'3', som eies av det asiatiske investeringsselskapet Hutchinson, driver allerede 3G-nettverk i Australia, Italia, Sverige, Storbritannia og Østerrike. Selskapet vil dessuten om kort tid lansere tjenester i Hong Kong, Irland, Israel og Danmark, og burde dermed i høyeste grad anses som en kompetent og erfaren utfordrer til de norske teleoperatørene.

Nå som '3' vil operere i samtlige av de nordiske landene, vil de dessuten kunne oppnå en rekke stordrifts-fordeler og har mulighet for å behandle de tre landene som et eneste stort marked. Dermed skal man ikke se bort fra at '3' vil velge å operere med de samme prisene og tjenestene på tvers av landegrensene, i et helhetlig, nordisk tjenstetilbud.

Nå som katten er ute av sekken skal det bli spennende å se hvordan de norske teleoperatørene vil respondere. Med en såpass erfaren utfordrer som '3' på vei til landet, burde nok Netcom og Telenor utvilsomt bli noe mer ivrige i å få lansert tilbudene sine og begynne å kapre kunder. Om den planlagte lanseringsdatoen en gang i 2004 vil fremskyndes, gjenstår å se.

Vi vil selvsagt følge utviklingen nøye i tiden fremover.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen