Ny 3G-Nokia i skyvbart format

Nokia trommet i dag i gang sitt årlige pressetreff i Helsinki med lanseringen av tre nye telefoner i skyvbart design.

Dette er første gang vi ser finnene satse på telefoner med nedskyvbart tastatur. Formatet har blitt stadig mer populært de siste årene, og fikk sitt store gjennombrudd da Siemens introduserte det i motetelefonen SL55. Siden har både Samsung og LG hevet seg på bølgen.

Den teknologisk mest spennende modellen fra dagens lansering er utvilsomt 6280, som er en av de minste 3G-telefonene vi har sett fra Nokia til nå.

Sammenligner vi med toppmodellen som er i butikkene i dag, 6680, er denne nye telefonen både 1 cm lavere, 1 cm smalere og 15 gram lettere.

Skjermen er et stort skritt fremover fra andre modeller i samme serie, med sin oppløsning på hele 320 x 240 punkter og fargedybde på 262 144 farger.

Dette burde sikre et svært skarp og naturtro skjermbilde, noe som står bra i stil med telefonens mange bruksområder.

Dette blir den andre modellen vi får se fra Nokia med doble kamera. Det betyr skikkelig støtte for videotelefoni, siden man både har mulighet for å filme det som befinner seg bak og foran telefonen. Kameraet på baksiden har en oppløsning på 2 megapikser. På forsiden er det et noe svakere kamera med mulighet for å ta bilder i 0,3 megapiksler.

En morsom vri er at man nå kan varsle innkommende samtaler med å spille av videoklipp, for eksempel av personen som ringer.

Nokia følger designtrenden vi har sett på kameraetelefoner i det siste, der man bruker kameraet ved å holde telefonen horisontalt med begge hender og bruker en egen knapp på siden av telefonen til å ta bilder med.

3G i brukervennlig format
En viktig forskjell fra tidligere modeller av samme type er at 6280 ikke vil kjøre Symbian operativsystem. I stedet vil den bygge på den samme platformen som vi har sett i de mer "vanlige" Nokia-modellene.

Hensikten har vært å få på plass et enklere menysystem, som skal gjøre telefonen mer egnet for folk flest. Dermed ser vi at Nokia for alvor begynner å rette 3G mot det store segment av vanlige brukere, og ikke bare begrenser seg til å bruke teknologien i smarttelefoner.


Nokias nye menyer har fått en solid visuell overhaling fra dagens Series 40 (t.v)

Det nye menysystemet vil mangle mye av det raffinementet vi forbinder med Nokias smarttelefoner. For eksempel vil det ikke være mulig å bruke tredjeparts programmer på telefonen, foruten helt enkle Java-programmer. Det er heller ikke mulig å kjøre flere programmer samtidig.

Til gjengjeld for dette, loves vi at telefonen skal være mye mer responsiv og kjapp i bruk enn det som er mulig med en Symbian-telefon. Man har også fått på plass funksjoner som ikonbasert meny med vektorgrafikk og et aktivt skrivebord som kan vise snarveier, MP3-spiller, gjøremål o.l.

6280 blir den første telefonen fra Nokia som bruker MiniSD-minnekort, som kan komplementere telefonens interne minne på 10 MB. Denne standarden allerede er i utstrakt bruk i Japan og har i det siste også dukket opp i modeller her til lands. Kortene finnes i kapasiteter på opp til 512 MB.

Høy minnekapasitet gjør telefonen egnet som MP3-spiller, og Nokia har lagt ved et eget stereo headsett som stereo høyttalere. Dette fungerer også som antenne for radioen, som har fått støtte for den nye Visual Radio-teknologien vi har sett i mange av Nokias nye telefoner.

Ellers har telefonen alt vi kan forvente av en nyere modell. Tilkobling mot annet utstyr kan skje via både blåtann, infrarød og USB-kabel. I områder uten 3G-dekning i mobilnettet kan telefonen slå over på den hakket senere EDGE-standarden.

Batterilevetiden til 6280 er et tristere kapittel. I 3G-nettet konker telefonen ut etter bare 2,5 time tale, og standbytiden er på fattige 200 timer. Her snakker vi altså om en batterisluker av de sjeldne.

Vi kan vente Nokia 6280 i butikkhyllene i løpet av fjerde kvartal i år. Telefonen er ventet å ha en utsalgspris på rett under 4000 kr.

(Kilder: 3G.co.uk, Nokia)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen