NASA lagde en animasjonsvideo som gir en følelse av å fly over Plutos overflate.
NASA lagde en animasjonsvideo som gir en følelse av å fly over Plutos overflate. (Bilde: NASA/YouTube)

Ny video lar deg «fly» over Plutos overflate

NASA har også sluppet nye bilder som viser overflaten i imponerende detalj.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Etter 10 års ferd kom romsonden New Horizon omsider frem til Pluto etter å ha tilbakelagt rundt fem milliarder kilometer. Begivenheten førte til at NASA nylig kunne servere oss et historisk nærbilde av dvergplaneten tatt fra en avstand på 766 000 kilometer.

Etter dette fortsatte imidlertid sonden ferden forbi planeten, noe som har gitt opphav til enda mer detaljerte bilder av overflaten som NASA attpåtil snekret sammen til en video. Det nye materialet er lagt ut på oppdragets hjemmeside.

Detaljert nærbilde av Plutos svære isfjell.
Detaljert nærbilde av Plutos svære isfjell. Foto: NASA

Tatt fra bare 77 000 kilometer

De nye bildene ble tatt av New Horizon under den nærmeste passeringen av dvergplaneten, og gir et godt innblikk i detaljene på Plutos overflate. Bildene ble tatt fra en avstand på bare 77 000 kilometer fra overflaten, hvorav det ene viser enorme isfjell som er opptil 3500 meter høye.

I tillegg slapp NASA et høyoppløst bilde av et digert, hittil uoppdaget slettelandskap som befinner seg nord for de nevnte fjellene. Ifølge NASA er detaljer så små som én kilometer synlige i begge bildene, som altså betyr at de er svært detaljrike.

Ifølge NASA er både fjellene og sletten som nylig ble oppdaget svært unge i astromonisk sammenheng, med en antatt alder på rundt 100 millioner år, og antakelig ennå i ferd med å bli endret av geologiske prosesser. Byrået skriver at disse overflatene er blant de yngste som er oppdaget i solsystemet, noe som gjør dette til en viktig oppdagelse.

Dette bildet viser den hittil uoppdagede, digre issletten på Pluto.
Dette bildet viser den hittil uoppdagede, digre issletten på Pluto. Foto: NASA

Lagde animasjonsfilm

– Dette terrenget er ikke enkelt å forklare. Oppdagelsen av et svært, kraterløst og veldig ungt sletteområde på Pluto overgår alle forventningene vi hadde til New Horizons passering av Pluto, sa NASA-forsker Jeff Moore i pressemeldingen.

I et kreativt krumspring satte NASA for øvrig bildene av fjellene og den nyoppdagede, frosne sletten sammen til en animasjonsvideo som er ment å gi publikum en følelese av å «fly» over Plutos overflate. En ekte video foreligger dessverre ikke

En annen stor oppdagelse NASA-forskerne gjorde da sonden passerte planeten var at Pluto har en vesentlig større atmosfære enn antatt. Forskerne observerte at den nitrogenrike atmosfæren strakk seg rundt 1600 kilometer opp fra overflaten. Mer informasjon om New Horizon finner du hos NASA, og animasjonsvideoen ser du under.

NASA har stadig nye planer for å utforske rommet: Nå planlegger de en ubåt som skal dykke på en av Saturns måner »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen