Illustrasjonsbilde. (Bilde: Shutterstock/65546782)

Ny TV-teknologi viser 2D og 3D samtidig

Nå kan alle få viljen sin i TV-stua.

Forskere ved UC Santa Cruz i California har skapt en prototype som muligens kan redde stereoskopisk 3D fra glemselen. Skjermteknologien har blitt kalt død ved flere anledninger, og nylig valgte BBC å droppe satsingen på stereoskopisk innhold.

Denne TV-en, derimot, kan gjøre alle til lags. Den kalles «3D+2D-TV», og som navnet antyder, kan seere med polariserte 3D-briller se video med dybdefølelse, samtidig som seere uten briller kan se helt vanlig todimensjonalt innhold uten et slørete og hodepineframkallende bilde.

Et tredje bilde

Mens tradisjonelle 3DTV-er sender ett spesifikt bilde til ditt venstre øye og et annet til ditt høyre øye, legger denne prototypen til en tredje sending. Uten briller blir videoen på vanlige 3DTV-er en ubehagelig grøt, mens «3D+2D-TV-en» fjerner dette problemet.

Den brilleløse seeren ser både venstre og høyre bilde som 3D-brillebæreren, men det tredje bildet setter en stopper for høyresendingen. Sagt på en enkel måte er det tredje bilde en negativ av høyrebildet – hvite punkter blir svarte, røde punkter blir blå og så videre. For hjernens del er dette nok til å fjerne høyresendingen helt, og dermed sitter man kun igjen med venstrebildet.

Foto: UC Santa Cruz

Lavere kontrast

Én av utfordringene ved denne teknikken er at et bilde med lyse og mørke punkter samtidig har en tendens til å bli lite kontrastfylt for brillefrie seere.

Forskerne har løst dette problemet ved å redusere lysstyrken til høyrebildet. Negativen blir dermed mindre lys, og tapet av kontrast blir følgelig redusert.

Dette kan igjen påvirke opplevelsen til 3D-seerne, men forskerne hevder at seere med 3D-briller fremdeles får en god dybdefølelse, til tross for at det ene øyet er mørkere enn det andre. Å minske forskjellene i bildet er noe framtidig forskning og utvikling på feltet kan ta sikte på.

Om dette bidrar til å holde liv i stereoskopisk 3D, gjenstår å se. En annen interessant teknologi er brillefri 3D, som gjør at man slipper å bruke briller i utgangspunktet for å se stereoskopisk innhold.

Les mer om forskningsrapporten på ACM Digital Library.

Vi kikket på noe lignende i januar:
Samsungs OLED kan vise to 3D-videoer samtidig »

(Kilde: ExtremeTech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen