×
Denne siden inneholder annonselenker

Ny TV i 2017? Da må du få med deg disse 4 tipsene

Vi har sett toppmodellene som kommer i år. Dette er hva du bør se etter.

  • Dette er en annonse. Journalistene i Tek.no er ikke involvert i produksjonen.

Expert på CES 2017

Vi er tilstede på verdens største teknologimesse, Consumer Electronics Show i Las Vegas. I løpet av denne uken vil store og små produsentene fra hele verden samles her, for å vise frem hva du har i vente det kommende året. Kort og godt er det her vi først ser alt nytt som du kan plugge strøm i.

En stor TV med sylskarpt bilde, er for mange en av de viktigste tingene å ha i stua. Nordmenn har kastet seg over strømmetjenester, spillkonsoller selger som aldri før og mengden godt innhold å se vokser stadig.

TV-teknologiene fortsetter å utvikle seg i forrykende tempo, og her på den enorme CES-messen i Las Vegas har vi sett at 2017 definitivt vil bli et godt TV-år. Vi har trålet messegulvet sammen med Henning Lahus, som er kategorisjef for TV hos Expert. Basert på det vi har sett, har han flere forslag til du som skal kjøpe ny TV i 2017:

#1: Opplev OLED-teknologien før du kjøper 
Bildekvaliteten er så mye bedre

OLED er den mest omtalte skjermteknologien om dagen, og stadig flere produsenter satser på den. LG har ledet an, og nå har også Sony lansert TV-er med LG-paneler på innsiden.
OLED er den mest omtalte skjermteknologien om dagen, og stadig flere produsenter satser på den. LG har ledet an, og nå har også Sony lansert TV-er med LG-paneler på innsiden. Foto: TU Story Labs

OLED-teknologien har vært på manges lepper i en årrekke, men det som er er nytt i år er at den teknologien både har blitt bedre og billigere. Disse skjermene som byr på den aller beste bildekvaliteten, og er virkelig et syn for de som er vant med vanlige skjermer.

2017 vil nok bli året der OLED begynner å virkelig å ta av, forteller Henning Lahus:

– Mitt tips er å se OLED med egne øyne i løpet av 2017, før du tar valget. Det er virkelig fremtidens teknologi, sier han.

Kort fortalt lar OLED blant annet den mørkeste sort og lyseste hvit bli langt bedre, fordi hver enkelt piksel lager sitt eget lys og kan kontrolleres individuelt. Det gir i seg selv et langt bedre bilde, i tillegg til mye bedre kontrast og korrekt fargegjengivelse enn som er mulig på vanlige LCD-TV-er. Prisene har falt betydelig og flere produsenter vil lansere splitter nye modeller.

Blant årets nye OLED-TVer er LGs W7 og Sonys A1E, der sistnevnte tar i bruk bildepanelet til LG.

#2: Pass på at TV-en er fremtidssikker 
Tre teknologier du vil trenge

Her finner du innhold i 4K/HDR:

 

Strømmetjenester, i hovedsak Netflix: Netflix har etter hvert fått et greit utvalg av serier og noen filmer i 4K, og disse er samlet i en egen kategori. Så godt som alle nye Netflix-produksjoner legges ut i 4K, og noen av dem støtter også HDR. Merk at du må ha det dyreste abonnementet for å få tilgang til 4K/HDR. 

Blu-ray: For den aller beste bildekvaliteten som er å oppdrive hjemme, kan du kjøpe 4K-filmer på disk. Det er en oppgradert Blu-ray-variant som støtter både 4K og HDR. Nesten alle filmnyheter kommer nå i denne versjonen, og du får vanligvis også vanlig Blu-ray på kjøpet, i boksen. Du må ha en spiller som støtter 4K Blu-ray for å se filmen. Spillkonsollen Xbox One S støtter også formatet.

Spill: Den nye versjonen av PlayStation 4, kalt Pro, støtter spill i 4K. Den originale PlayStation 4 støtter også HDR. Den nye Xbox One S støtter altså Blu-ray i 4K, men ikke spill. Den støtter imidlertid HDR i spillene. En ny versjon av Xbox som kommer til høsten, vil også støtte spill i 4K.

De siste årene har det kommet mye ny teknologi som forbedrer bildet. Det er fort gjort å bli overveldet, men er du opptatt av best mulig bilde, er det et par stikkord du må huske på.

4K (også kalt UHD) er etter hvert blitt ganske utbredt, og sørger for skarpere, mer levende bilde. 4K-skjermene viser mange flere piksler enn eldre HD-skjermer, og resultatet merkes fort både når du ser vanlig HD-innhold, og når du ser på skikkelig 4K-innhold.

HDR har vært mye diskutert det siste året, og vil etablere seg ytterligere i 2017. Teknologien sørger for vesentlig bedre fargegjengivelse, spesielt i lyse partier av et bilde. Det finnes to standarder: HDR 10 og Dolby Vision, der HDR 10 er per i dag bredere støttet av TV-produsenter og innholdsleverandører. De aller fleste nye TV-er i 2017 vil ha HDR.

Og mens vi er inne på HDR, er det enda en teknologi på horisonten som utvider mulighetene. Den heter HLG, og åpner for bredere fargespekter i direktesendt eller lineær TV. Lineær TV kan ikke benytte seg av HDR på samme måte som strømmetjenester eller Blu-ray-disker gjør i dag, og trenger derfor denne standarden. Se opp for mer snakk om HLG i 2017.

Hvis du er bekymret for at det finnes lite innhold som utnytter alle disse teknologiene, bare ta det med ro. Mengden tilgjengelig materiale som støtter både 4K og HDR vokser for hver dag, og vil bare fortsette å komme utover i 2017. Noen eksempler ser du i faktaboksen til høyre.

#3: Husk design og materialvalg 
En TV er et møbel

Det er flere HDR-formater i bransjen, og det er greit med en TV som støtter samtlige.
Det er flere HDR-formater i bransjen, og det er greit med en TV som støtter samtlige. Foto: TU Story Labs

– En TV er like mye en møbel som alt annet du har i stua, nevner Henning Lahus.

Produsentene bruker mye tid på finish og materialvalg, og det er verdt å oppleve det med egne øyne før man bestemmer seg for en modell. Se på TV-en, og sammenlign et par forskjellige modeller før du åpner lommeboka.

CES er stedet der TV-produsenter prøver å overgå hverandre på design og utforming. Og selv om det presenteres mange ville, urealistiske konsepter, vil flere av designelementene faktisk dukke opp i våre stuer i 2017. LGs lekre W7 som er 2,5 mm tynn er et eksempel på grenser som brytes.

– Det finnes store kvalitetsforskjeller på produktene, så det er alltid lurt å se en TV med egne øyne og kanskje også få profesjonell hjelp. Det er viktig å ta seg tid til å sjekke hva som finnes i markedet, og finne ut hva man virkelig trenger. En TV er en opplevelse, forklarer Henning.

#4: Ikke kjøp for stor eller liten TV 
55 tommer er det vanligste

Utseende er viktigere enn noensinne. Samsungs nye TVer skal fremstå som et maleri, og kan vippes til siden!
Utseende er viktigere enn noensinne. Samsungs nye TVer skal fremstå som et maleri, og kan vippes til siden! Foto: TU Story Labs

Kategorisjefen har et siste tips for de som ønsker å handle TV i 2017, og det gjelder størrelsen:

– Ikke kjøp for liten TV. Sjekk hvor stor skjerm du har plass til i stua, og tenk på at den kommer til å stå der i mange år. Det er bedre å velge en stor nok og fremtidssikker skjerm i dag, enn å måtte kjøpe en som er enda større om en stund, sier han. 

«Folke-TVen» er i dag rundt 55 tommer. Det kan virke stort, men selv om du sitter bare 2,5 meter unna TV-en trenger du ikke å bekymre deg for at det blir for stort. Snarere gir det vesentlig bedre opplevelse enn om du kjøper en for mindre TV på samme avstand.

Til toppen