Løsningen fungerer ved å sende tilpassede 3D-bilder til hvert enkelt sete.
Løsningen fungerer ved å sende tilpassede 3D-bilder til hvert enkelt sete. (Bilde: YouTube/MIT)

Ny teknologi gjør det mulig å se 3D-filmer på kino uten briller

Snart kan de brysomme 3D-brillene være en saga blott.

Noe av det som gjør at mange foretrekker vanlig 2D-film er brillene man må ha på seg for å se 3D. Det finnes som kjent brillefri 3D, men den teknologien har ennå en del begrensinger som gjør den uegnet til kinoer. Nå ser det ut til at noen smarte forskere har funnet en løsning.

Ved teknologiuniversitetet MIT i USA har man nemlig laget en kinoskjerm som kan vise 3D-bilder alle kan se, uansett vinkel, og som ikke krever briller.

Forbedret kjent teknologi

Den nye løsningen heter «Cinema 3D» og baserer seg i grove trekk på den allerede eksisterende «parallakse-barriere»-teknologien som man blant annet finner i Nintendos håndholdte 3DS-maskin.

Teknologien går kort fortalt ut på at man bare kan se lys fra skjermen i bestemte vinkler som passer med innsynsvinkelen til øynene, slik at man kan sende ulike bilder til hvert øye og oppnå en 3D-effekt.

I utgangspunktet krever imidlertid denne løsningen at brukeren må befinne seg innen for en relativt smal vinkel og i riktig avstand fra skjermen, som gjør den uanvendelig i situasjoner hvor folk befinner seg på mange forskjellige steder, som i en kinosal.

Illustrasjonsbilde av teknologien.
Illustrasjonsbilde av teknologien. Foto: MIT

Sender bilde til hvert sete

Den nye Cinema 3D-løsningen løser imidlertid dette ved å bygge inn en stor mengde parallakse-barrierer i skjermen ved hjelp av haugevis av linser og speil, slik at man kan sende et 3D-bilde til hvert enkelt seteposisjon i kinosalen.

Siden man beveger hodet innenfor en relativt smal vinkel mens man sitter i et kinosete kan man dermed servere et fungerende, brillefritt 3D-bilde til hver enkelt kinogjenger. Forskerne har enn så lenge kun bygget en liten prototype av skjermen, men det skal være mulig å skalere opp teknologien slik at man kan ta den i bruk.

En del praktiske hindringer må også overkommes, da prototypen krever et veldig høyt antall linser for å fungere. Om du har lyst til å studere de tekniske detaljene kan du sjekke ut denne siden, og også se video under.

Her er en annen spennende 3D-teknologi: Denne lager 3D-bilder av 2D-bilder i sanntid »

(Via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen