Irriterende refleksjoner som dette kan snart bli en saga blott.
Irriterende refleksjoner som dette kan snart bli en saga blott. (Bilde: YouTube)

Ny teknologi fjerner automatisk refleksjoner fra bilder

Se videoen av den avanserte løsningen som kan gjøre livet lettere for fotografer.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fotografer står overfor mange utfordringer og hindringer når det gjelder å få knipset de beste bildene, hvorav flere mangler effektive, teknologiske løsninger. Nå finnes det et nytt, spenstig konsept for håndtering av et ganske vanlig problem som fotografer ofte møter på.

Som blant andre nettstedet TechCrunch og DIY Photography melder har forskere nemlig utviklet en ny teknologi for eliminering av refleksjoner og andre uønskede elementer i bildet.

Avansert algortime

Teknologien er utviklet av forskere ved det kjente universitetet MIT, i samarbeid med søkegiganten Google. Det forskerne har utviklet er en avansert, «intelligent» algoritme som på egen hånd kan identifisere og fjerne blant annet refleksjoner som oppstår når man tar bilder gjennom et vindu.

Teknologien benytter seg blant annet av avanserte analyser av kantene i bildene.
Teknologien benytter seg blant annet av avanserte analyser av kantene i bildene. Foto: YouTube

Selve vitenskapen bak algoritmen er svært avansert og redegjøres for i detalj i forskningsdokumentet. For brukerens del går imidlertid teknikken simpelthen ut på at man tar korte serier med bilder mens man foretar små bevegelser med kameraet eller mobilen.

Ved å blant annet identifisere linjene i de ulike bildene og hvordan disse forholder seg til hverandre er algoritmen i stand til å skille det forstyrrende elementet fra resten av bildet, for deretter å fjerne det og gi fotografen et rent og pent bilde.

Helautomatisk funksjon

Forskerne skal ha utført vellykkede forsøk med teknologien, hvor det ble tatt bilder både gjennom gjerder og vinduer med refleksjoner fra innsiden og med regndråper på utsiden. Teknologien er helt automatisk, slik at det i utgangspunktet ikke kreves innsats fra fotografens side.

Løsningen gjør det for øvrig også mulig å generere et eget bilde av det forstyrrende elementet, i tilfelle du vil ta vare på det. Det er dessverre høyst uvisst når teknologien eventuelt vil bli kommersialisert, men den dukker nok ikke opp i mobiltelefonene med det aller første.

Om du vil fordype deg i de tekniske detaljene kan du lese forskningsdokumentet, og forskerne har også laget en video om teknologien som du kan se under.

Et annet nyttig hjelpemiddel for fotografer er droner: Nå har DJI sluppet en ny kameradrone beregnet på nybegynnere »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen