(Bilde: Shutterstock /kangshutters )

Ny teknikk kan gi deg klær med touch

Ha på-teknologi er i ferd med å ta et stort steg videre.

Tenk deg en genser med touch-skjerm på underarmen, en lue med LED-lys i stoffet, eller treningstøy med innebygde sensorer. Den tid nærmer seg, nå som forskere ved National Physical Laboratory (NPL) i Storbritannia har funnet en ny teknikk for å tilføre sølv på klesfibre, ifølge Cellular News.

Den nye teknikken kan gjøre det praktisk og enkelt å integrere elektronikk i klær og annet tøymateriale. Sølv er avgjørende fordi det leder strøm.

Kjemisk kobling

Fra før kjenner vi for eksempel til at man kan bruke sølvtråder i mobilvanter for at de skal kunne brukes på en mobilskjerm. Her er sølvtrådene integrert i konstruksjonen fra starten av, og som både synes og merkes godt i designen. Den nye teknikken gjør det derimot mulig å påføre sølv til tøystoff i ettertid, og det kan åpne mange dører.

"Teknikken har mange potensielle bruksområder. Et særlig interessant område er sensorer og antenner du kan ha på deg, som kan brukes til overvåkning av pasienter eller pleietrengende, datainnsamling og feedback fra soldater i felten, og ferdighetsmålinger i sport," sier prosjektleder Chris Hunt ved NPL til Cellular News.

"De store fordelene med denne teknikken kontra å "veve inn", er at ledningsmønstre og fleksibilitet sørger for at sensorene alltid er posisjonert på samme sted på kroppen," sier han videre.

Teknikken innebærer en kjemisk kobling mellom et 20 nanometer tynt sølvlag og klesfibrene, hvor sølvlaget totalt innkapsler klesfibrene og gjør det i stand til å lede strøm.

Sølv har dessuten antibakterielle egenskaper, og med denne teknikken kan det for eksempel utvikles nye typer bandasjer og ansiktsmasker, eller antibakterielle servietter med lang holdbarhet, melder kilden.

Etter å ha bevist i laboratorium at teknikken fungerer i liten skala, jobber forskerne nå med å finne samarbeidspartnere, eller få støtte fra andre hold, slik at de kan videreutvikle teknikken. I første omgang er målet å få til en fungerende elektrisk krets på et stykke tøy. Deretter vil de gå videre til å lage prototyper, ifølge Cellular News.

Les også: Ha på-dingser kommer for fullt (Mobilen.no)

(Kilder: Cellular News)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen