Denne superbrikken kommer i neste års mobiler
(Bilde: Qualcomm)

Denne superbrikken kommer i neste års mobiler

Qualcomm Snapdragon 805 gir deg video og spillgrafikk med 4K-oppløsning på mobil og TV samtidig.

Qualcomm er den største aktøren innenfor såkalte systembrikker for mobiltelefoner og nettbrett, med sin Snapdragon-serie med brikker som integrerer blant annet prosessor (CPU) og grafikkprosessor (GPU) på én og samme brike. 

På onsdag lanserte selskapet sin nye toppmodell, Snapdragon 805, som blir etterfølgeren til Snapdragon 800-brikken som brukes i blant annet Sony Xperia Z1 og den nyeste 4G+-utgaven av Samsung Galaxy S4.

4K på mobil og TV samtidig

Snapdragon 805 er ifølge en pressemelding fra Qualcomm den første mobile prosessoren som har støtte for Ultra HD – også kalt 4K – på systemnivå. Systembrikken inneholder i tillegg til en firekjerners Krait 450-prosessor på opptil 2,5 GHz også den nye Adreno 420-grafikkprosessoren.

Foto: Qualcomm

Adreno 420 skal ifølge Qualcomm ha opptil 40 prosent høyere grafikkytelse sammenlignet med forgjengeren. Det gjør at produkter med Snapdragon 805 skal være i stand til å vise 4K-grafikk i spill eller til videoavspilling, samt spille inn video i 4K-kvalitet. Og det er støtte for visning av 4K-grafikk på mobil- eller nettbrettskjermen samtidig som innholdet også vises på en 4K-TV.

Støtte for H.265-kodek i maskinvare skal gjøre det mulig med HD-videoavspilling med veldig lavt strømforbruk.

Bedre kamerahåndtering

To forbedrede prosessorer for bildebehandling av data fra kameraet (Image Signal Processor, ISP) er også integrert i Snapdragon 805-brikken. Kamerahåndteringen i Snapdragon 805 takler nå en gigapiksel – altså én milliard bildepunkter – i sekundet. Det skal ifølge Qualcomm gjøre det mulig med enda raskere kameraer i mobilene. Brikken kan også bruke gyroskop-data til digital stabilisering av kameraet, for skarpere bilder.

Også minnehåndteringen i Snapdragon 805 er blitt bedre. Mens Snapdragon 800 hadde en maksimal overføringshastighet til minnet på 12,8 gigabyte i sekundet, er dette nå doblet til 25,6 gigabyte i sekundet.

Snapdragon 805 er en 32-bit-brikke, men det ventes at selskapet vil komme med 64-bit-brikker senere. 

Les også: Qualcomm: – Neida, 64-bit er ingen gimmick

Ny 4G-brikke

I tillegg til Snapdragon 805-brikken annonserte Qualcomm også Gobi 9x35, som er selskapets fjerde generasjon 4G LTE-modem. Denne skal være raskere og bruke mindre strøm enn tidligere generasjoner, og er også Qualcomms første modembrikke som er laget med en 20 nanometer produksjonsprosess. Ved å krympe elektronikken i brikkene er det mulig å lage brikker som er tynnere og tar mindre plass, samtidig som strømforbruket kan reduseres. 

Mobiltelefoner med Snapdragon 805 ventes å komme i salg i løpet av første halvår 2014.

Les også: Nye meldinger om 64-bit i Samsung Galaxy S5

(Kilde: Qualcomm)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen