Dagens iMac bruker en modifisert versjon av eDP for å gi det Apple kaller «5K»-oppløsning. Kanskje 8K blir det neste?
Dagens iMac bruker en modifisert versjon av eDP for å gi det Apple kaller «5K»-oppløsning. Kanskje 8K blir det neste? (Bilde: Vegar Jansen / montasje, Tek.no)

Ny standard vil bane vei for 8K-skjermer i bærbare og alt-i-ett-PC-er

VESAs nye Embedded Displayport (eDP) 1.4a har mye raskere overføringshastigheter.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi har tidligere skrevet om SuperMHL, en ny standard for tilkobling av skjermer, som vil støtte 8K-oppløsning med opptil 120 bilder i sekundet. SuperMHL er basert på HDMI, og egentlig en tilpasning av HDMI for mobile enheter – som mobiltelefoner og nettbrett.

Nå melder standardiseringsorganisasjonen VESA – Video Electronics Standards Association – at de har publisert en ny versjon av Embedded DisplayPort-standarden; eDP v1.4a. Denne er altså basert på DisplayPort, i motsetning til SuperMHL som er basert på HDMI. eDP er imidlertid beregnet på interne tilkoblinger, som mellom grafikkort og skjerm i bærbare PC-er eller alt-i-ett-pc-er. 

Den nye 1.4a-standarden vil erstatte eDP 1.4-standarden som ble lansert tidlig i 2013. Ifølge en pressemelding fra VESA støtter den nye versjonen enda høyere videooverføringshastigheter, noe som igjen gjør det mulig med skjermer med høyere oppløsning, større fargedybde og høyere oppdateringsfrekvenser.

8K i alt-i-ett?

eDP v1.4a-standarden baserer seg på DisplayPort 1.3, som ble publisert i september 2014, og  støtter nå dataoverføring med hele 8,1 gigabit i sekundet (Gbps) per kanal – mot 5,4 Gbps tidligere. Med fire kanaler gir dette en overføringshastighet på 32,4 Gbps. I tillegg benyttes komprimering av dataene som overføres (Display Stream Compression, DSC 1.1). VESA opplyser at komprimeringen i enheter med innebygde skjermer vanligvis brukes for å redusere mengden data som overføres for å få ned strømforbruket.

8K-skjermer er kanskje ikke så aktuelt i mobiltelefoner, på grunn av et høyere strømforbruk – og at det antagelig er vanskelig å se forskjell på såpass små skjermer likevel. Nylig uttalte Huawei at heller ikke 4K har noe for seg i mobiltelefoner, på grunn av det høye strømforbruket.

Svært høyoppløste skjermer kan imidlertid ha noe for seg i alt-i-ett-PC-er og i bærbare PC-er med store skjermer. I den nyeste Apple iMac-en med «5K»-skjerm benyttet Apple en modifisert versjon av den forrige eDP-standarden, og det finnes også enkelte avanserte bærbare PC-er med 4K-skjermer. 8K kan bli det neste naturlige steget.

Les testen av Apple iMac med 5K-skjerm »

Deler opp skjermen

Det er ikke bare økte hastigheter som er nytt i eDP v1.4a. En ny funksjon vil kunne redusere strømforbruket ved å dele opp skjermen i enten to eller fire uavhengige segmenter som kan oppdateres hver for seg. Løsningen kalles Multi-SST Operation (MSO), og med funksjonen Segmented Panel Display skal man kunne lage tynnere, lettere og billigere skjermpaneler som bruker mindre strøm. 

Det er Samsung som ifølge en pressemelding fra VESA foreslo Multi-SST-løsningen, for å gjøre det mulig for skjermprodusenter å redusere tykkelsen på panelene, strømforbruket og produksjonskostnaden. 

De første produktene basert på eDP 1.4a vil komme på markedet innen 2016, ifølge VESA.

Få også med deg hva som er nytt i SuperMHL:
Denne superkabelen takler alt »

(Kilder: VESA, Computerworld)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen