(Bilde: San Fransisco 49ers)

Ny stadion skal ha verdens største trådløse nett

Ekstremt nettverk til nesten 70 000 fotballfans.

Det San Fransisco-baserte amerikanske fotballaget 49ers er i ferd med å bygge en ny hjemmebane. Dette virker kanskje ikke som åpningen på en tradisjonell artikkel på Hardware.no, men akkurat denne stadion er heller ikke særlig tradisjonell.

Den mest interessante kapasiteten er nemlig ikke antall sitteplasser, men antall Mbit/s. Fotballaget har nemlig tenkt å gi trådløst bredbånd til hver eneste person, i et stadion med plass til flere enn innbyggertallet i Drammen. Det melder nettstedet Ars Technica.

Monumental skala

For en stund siden fortalte vi at The Gathering nå i påsken for første gang vil tilby trådløst nett til alle sine rundt 5200 deltakerne. Dette er en ganske monumental affære i seg selv, og selskapene Blix Solutions og Eidsiva Bredbånd står bak oppkoblingen.

Eidsiva har utvidet kapasiteten mellom Oslo og Hamar for å tilfredsstille The Gatherings krav. Blix Solutions forteller at en nettverksleveranse, i norsk sammenheng, ikke blir stort større enn dette.

Med dette i bakhodet kan man bedre sette skalaen på San Fransisco-prosjektet i perspektiv. Der er nemlig planen å sikre at samtlige 68 500 publikummere skal kunne koble seg på trådløst nett, samtidig, og med en hastighet på 20 til 40 Mbit/s hver.

Bruker Facebook-ekspertise

IT-direktøren i San Fransisco 49-ers heter Dan Williams, og både han og lagets tekniske direktør, Kunal Malik, kommer inn i sine stillinger fra Facebook. Der jobbet de i fem år med å sette sammen et av verdens største og mest effektive nettverk, ifølge Ars.

Det er den samme tankegangen som ligger bak byggingen av denne fotballstadion, som holder hjulene i gang for Facebook og andre store selskaper. Williams uttalte også til Ars' journalist at de anser stadion for å være et digert datasenter.

– Inne på selve stadion vil det nok være kapasitet på en terabit. 68 500 mennesker kommer ikke til å bruke det opp. Vårt mål er å gi en opplevelse på linje med LTE, som i dag er 20 til 40 megabit i sekundet per bruker, forteller Williams til nettstedet.

Et vell av tjenester

Det er mange grunner til at et forballag skulle ønske å gi fansen gratis trådløst nett under selve kampen. Ifølge teknisk direktør Kunal Malik er en av målsetningene å berike kampopplevelsen for alle, blant annet ved å kunne vise nærbilder og repriser i sanntid.

Dette er det allerede noen lag som har forsøkt seg på, meg egne apper, uten overveldende mye hell – nettopp på grunn av manglende båndbredde.

Ut over dette holder de to 49-ers-teknikerne kortene tett til brystet, og ville ikke engang røpe hvor mange tilgangspunkter stadion vil ha. Likevel sitter vi først og fremst igjen med spørsmålet om noe slikt vil kunne dra folk til norske tribuner i årene som kommer.

Les også om det trådløse nettverket som aktiveres i Vikingskipet neste uke:
For første gang får The Gathering trådløst nett »

(Kilde: Ars Technica)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen