Ny stabilisator kan bli revolusjonerende
(Bilde: Vincent Laforet/Vimeo)

Ny stabilisator kan bli revolusjonerende

Det er nesten ikke grenser for hva du kan gjøre med kameraet på denne riggen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I jakten på det perfekte verktøy for å stabilisere filmkameraet i bevegelse har vi nå fått en ny og svært spennende krabat. Den kalles "MōVI" og er utviklet av det amerikanske selskapet Freefly Systems som tidligere blant annet har laget helikoptere med kameramontering.

Regissøren og bloggeren Vincent Laforet var blant de første til å prøve MōVI og skryter på bloggen sin av hvor morsom og lett den er å bruke. Den blir nok ikke noen større revolusjon innen kamerastabilisering enn det Steadicam ble da det kom på 70-tallet, men kanskje det største siden da.

Fordelen til MōVI kontra Steadicam er først og fremst størrelse og vekt. MōVI M10, versjonen som er ferdig utviklet, veier kun 1,6 kg og krever ingen skuldervest. Den kan riktignok bare bære utstyr på opp mot 4,5 kg, men en større variant, kalt MōVI M20 er på vei. Denne skal kunne brukes med større RED-systemer og Arri Alexa.

MōVI BTS from Vincent Laforet on Vimeo.

En mindre versjon er også i planene til produsenten. MōVI M5 vil i følge Laforet være i salg i nær fremtid. Billigere blir den også. Mens M10 vil koste 15 000 dollar (ca. 86 000 kroner) kommer M5 til å bli solgt til under halvparten av prisen. Men det blir jo fortsatt ganske mye mer enn hva det fleste av oss har råd til.

Lettere å lære seg

moviM10-detail.
MōVI M10Foto: Freefly Systems

Å lære seg å bruke en Steadicam tar gjerne flere måneder, kanskje år. Laforet skriver at han kunne kontrollere en MōVI på noen minutter, og han ikke er avhengig av en medhjelper. Det ser også ut til at det er mye lettere å løpe med denne stabilisatoren, og på nettsiden hans ser vi den brukt av en fotograf på rulleskøyter. Hva gjelder panorering og tilting lover Laforet at dette er svært enkelt og at det tar kortere tid å gjøre det med MōVI i stedet for å sette opp et vanlig stativ.

Det er mulig å laste ned en testvideo av MōVI brukt med Panasonic GH3 og Canon EOS-1D C for 3 dollar (17 kroner). Overskuddet går til "Lollipop Theater Network", en veldedighetsorganisasjon som jobber for barn med kroniske eller livstruende sykdommer. Videoen kan kjøpes på Vimeo

Stabilisatorene vil bli vist frem på årets versjon av NABSHOW som pågår i disse dager.

Les også: Test: Sony SLT-A99

Kilde: Vincentlaforet.com

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen