Slik ser det ødelagte NAND-minnet ut.
Slik ser det ødelagte NAND-minnet ut. (Bilde: Securedrives)

Ny SSD kan destruere seg selv

Britisk selskap tilbyr fiffig sikkerhetsløsning.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det finnes utallige typer sikkerhetsløsninger for å beskytte datamaskiner mot ymse Internett-trusler. Utvalget av løsninger er kanskje noe mindre når det gjelder å hindre sensitiv informasjon i å komme på avveie som følge av fysisk tyveri av datautstyr.

Som nettstedet Gizmodo melder har et selskap ved navn Securedrives utviklet en metode for å gi datatyver en aldri så liten overraskelse.

Fysisk selvdestruering

Selskapet tilbyr nemlig en serie SSD-er som er utstyrt med en teknologi som gjør det mulig for selve NAND-minnet å fysisk ødelegge seg selv ved hjelp av fysisk kraft. Det er altså ikke bare snakk om at innholdet bare slettes, minnebrikkene knuses.

Ødeleggelsen kan utløses på flere ulike måter som kundene selv kan velge mellom. For eksempel kan man velge at SSD-ene automatisk iverksetter selvdestrueringen dersom enhetene kobles fra SATA-kontakten.

Dette kan være nyttig dersom uvedkommende forsøker å kopiere innholdet ved å koble SSD-en til andre enheter. Det går også an å la SSD-ene kverke seg selv dersom strømmen på det interne batteriet havner under et bestemt nivå.

Kan ødelegges med tekstmelding

Alternativt kan man velge at SSD-ene ødelegges dersom enhetene ikke klarer å få kontakt med et GSM-nettverk innen en gitt tidsperiode. Ja, for du leste riktig – SSD-en har også et innebygget simkort som lar deg kommunisere direkte med den. Dette kan nemlig være et tegn på at tyvene forsøker å omgå de GSM-relaterte sikkerhetsmekanismene.

Den artigste løsningen er nok imidlertid muligheten til å fjernødelegge NAND-minnet ved å simpelthen sende en SMS-melding til SSD-en fra en telefon. Dette fungerer ved at meldingen du sender sjekkes opp mot en melding som ligger lagret i SSD-en, og om meldingene er like destrueres enheten.

Akkurat hvordan minnet ødelegges er uvisst, men ifølge Securedrives er metoden helt bombesikker og vil gjøre det komplett umulig å gjenopprette dataene, selv med de aller mest sofistikerte metodene som finnes. Prisen er uviss, men trolig er de vesentlig dyrere enn vanlige SSD-er. Mer informasjon finner du hos Securedrives.

Samsung har hatt problemer med sine SSD-er i det siste: En fiks skal nå være på vei »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen